wrapper

Berita Terkini

الجمعة 10 رمضان 1439   |   Friday May 25 2018


SERI KEMBANGAN - Bagi mempersiapkan diri melangkah ke alam rumah tangga, Jawatankuasa Pemantapan Kesejahteraan Ahli (JK PeKA) IKRAM telah menganjurkan Seminar Gerbang Mahligai Sakinah 1.1 di Dewan Utama, Kompleks IKRAM pada 12-13 Ogos 2017.

Dihadiri sekitar 120 orang peserta dari pelbagai negeri, seminar ini diadakan khusus untuk ahli IKRAM yang masih bujang dan mempunyai calon sama ada yang telah bertunang mahupun yang telah membuat perancangan untuk berkahwin.

Seminar dirasmikan oleh Presiden IKRAM, Dr. Hj. Mohd Parid Sheikh Ahmad yang menekankan pentingnya membuat persediaan memikul tanggungjawab sebagai suami isteri dan ibubapa selari dengan pendirian Islam.

Antara perkongsian menarik adalah dalam slot pertama bertajuk ‘Di Jalan Dakwah Aku Menikah’ yang disampaikan oleh Naib Ketua Wanita IKRAM, Ustazah Maznah Daud.

“Maksud jalan dakwah adalah jalan yang mengajak manusia kepada Allah dengan ilmu dan kefahaman yang jelas di mana ia adalah satu perintah bukanlah satu pilihan sebagaimana firman Allah dalam surah Yusuf ayat 108,” ujarnya.

Beliau turut mengingatkan bahawa para du’at di jalan dakwah memilih pasangan kerana agamanya agar dapat membina institusi keluarga yang menjadi medan tarbiah paling berkesan dalam melahirkan generasi soleh dan musleh.

Seterusnya slot ‘Masam Manis Rumahtangga’ oleh Mohammad Raswan Othman Mydin membawakan tentang perbezaan antara lelaki dan perempuan dari segi cara berfikir mendengar, melihat dan berkomunikasi.

“Dengan memahami fitrah dan sifat sebenar lelaki dan perempuan barulah konflik rumahtangga dapat dielakkan,” jelasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Puan Hajah Murni Mohd Masaruddin turut berkongsi cara-cara untuk menyimpan wang dan bijak dalam berbelanja agar anak-anak muda tidak dibebani hutang menerusi slot pengurusan kewangan yang bertajuk ‘Fulus Oh Fulus.’

Hari terakhir program diteruskan dengan slot bertajuk ‘Undang-Undang Keluarga’ oleh Sdr. Ahmad Muaz Mohd Nawawi yang membawa perkongsian sekitar fiqh perkahwinan, hak-hak seorang suami dan seorang isteri dari sudut syarak, undang-undang syariah berkenaan keluarga Islam di dalam konteks negara Malaysia.

“Betapa pentingnya pasangan untuk membuat perancangan keluarga seperti berapa bilangan orang anak yang ingin dimiliki agar kita bersedia secara fizikal dan psikologi,” demikian penekanan yang diberikan Prof Dr Harlina Halizah Siraj ketika berkongsi mengenai ‘Pengurusan Kesihatan Seksual Dan Reproduksi’.

Program diakhiri dengan forum ‘Menantu Mertua’ yang terdiri daripada empat panelis utama iaitu Puan Hjh. Kamaliah Noordin, Hj. Kamarul Zaman Shaharul Anwar, Sdr. Mohd Qayyim Hafidzi dan Pn. Nazihah Mohd Rashid serta moderator Hj. Mohamad Yaakub Idris.

Ahli panel berkongsi tentang pengalaman peribadi mereka serta tip-tip sebagai menantu dan juga mertua agar perkahwinan yang akan dilalui dapat berkekalan hingga ke syurga insya-Allah.

Dalam pada itu, para peserta dan juga urusetia yang ditemui menyatakan rasa sangat berpuas hati dengan penganjuran seminar ini dan mengharapkan ia diteruskan pada masa akan datang.

“Saya berasa sangat beruntung dapat mengikutinya dan bagi saya, program dua hari ini sangat padat dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat yang belum pernah saya dapat di luar sana,” ujar Nur Syazwani Ab. Wahid.

Lagi foto seminar: http://bit.ly/2xf8x7p

Last modified on Sunday, 20 August 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!