wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 6 صفر 1440   |   Wednesday October 17 2018


ISTANBUL - Sekumpulan ulama antarabangsa dari pelbagai negara bersepakat untuk menentang sebarang normalisasi politik dengan Israel oleh negara-negara umat Islam.

Perkara demikian ditegaskan dalam resolusi Muktamar Ulama Ummah untuk Menentang Normalisasi dengan Entiti Zionis baru-baru ini yang turut dihadiri wakil Ulama IKRAM, Ustaz Syazalie Hirman Ahmad Najib.

Muktamar tersebut turut menekankan keperluan untuk menentang normalisasi itu dan menegaskan kepada masyarakat, badan-badan politik dan rasmi bahawa Israel merupakan ‘musuh yang menjajah’.

“Segala bentuk normalisasi dengan entiti Zionis adalah haram secara syaraknya dan satu jenayah kejam, sama ada normalisasi ekonomi, media, kebudayaan, sukan atau sosial,” tegas Syeikh Raed Hlayhel, Ketua Persatuan Ulama Lubnan yang membacakan resolusi tersebut.

Tambahnya, apa-apa sokongan ke arah normalisasi dengan musuh yang menjajah adalah tidak sah dari segi syarak.

  

Ustaz Syazalie (tiga dari kiri) semasa muktamar dan pembacaan resolusi muktamar

“Normalisasi dengan entiti Zionis bertentangan dengan sifat kesetiaan kepada orang-orang beriman dan kewajipan membantu mereka, berlepas diri daripada penceroboh, tidak menukar ganti kasih sayang mereka, dan orang Islam telah dihalau daripada rumah dan tempat suci mereka.”

Muktamar itu juga memberi amaran penentangan terhadap pengecualian mana-mana bahagian dalam Palestin, dan tiada siapa mempunyai hak untuk mengecualikannya dengan apa alasan sekali pun.

Para ulama yang bermuktamar turut melarang pelaksanaan sebarang perjanjian, persefahaman politik antara negara Arab dan negara-negara Islam lain dengan Israel.

Turut menyertai muktamar tersebut ialah Kesatuan Ulama Sedunia, Rabitah Ulama Muslimin, Persatuan Ulama Palestin Luar Negara, Persatuan Ulama Sudan dan persatuan-persatuan ulama dari Syria, Libya, Iraq, Maghribi, Mauritania serta wakil negara-negara Islam lain termasuk Malaysia.

Sumber: Arabi21
Resolusi penuh: http://palscholars.com/post/5592

Last modified on Monday, 23 October 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

    

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd