Print this page


KUALA LUMPUR - Persatuan Belia Harmoni Malaysia (HARMONI) telah menerima kunjungan hormat daripada delegasi pemimpin Nuansa Mahasiswa Islam Universitas Indonesia (SALAM UI).

Dalam kunjungan pada 1 Ogos lalu, delegasi SALAM UI terdiri daripada enam pemimpin yang diketuai Ketua Majlis Syura, Muhammad Ismail.

Dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Setiausaha Agung HARMONI, Ahmad Azizi Mokhtar, majlis kemudiannya diteruskan dengan pembentangan pengenalan SALAM UI oleh Muhammad Ismail berkisar SALAM UI sebagai gerakan mahasiswa Islam yang aktif memainkan peranan di Indonesia dan juga peringkat antarabangsa.

Presiden HARMONI, Ahmad Taqiyudin Shahriman, turut berkongsi berkenaan profil HARMONI, peranan mahasiswa Islam, budaya pengurusan sistematik dalam organisasi dan juga lapan Gagasan Harmoni.

Kunjungan kali ini lebih bermakna apabila sesi dua hala antara HARMONI dan SALAM UI dimanfaatkan bagi membincangkan mengenai isu-isu nasional yang wajar diambil perhatian sehingga ke peringkat antarabangsa dalam meningkatkan prestasi gerakan mahasiswa Islam sebagai gerakan yang massa.

Selain itu, mereka turut membincangkan tentang jaringan kerjasama “ASEAN Youth Network” dengan mengangkat isu “Ekstremisme dan Radikalisme dalam Kalangan Mahasiswa Islam”.

Semoga hubungan dua hala yang terjalin antara HARMONI dan SALAM UI ini akan terus erat dan berterusan dalam pelbagai kerjasama pada masa hadapan, insya-Allah.

Last modified on Wednesday, 08 August 2018
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd