wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 6 شوّال 1439   |   Wednesday June 20 2018
Monday, 29 May 2017 00:00

IKRAM bantah The Star

Rate this item
(1 Vote)

 

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
29 Mei 2017 / 3 Ramadan 1438H

Muka Depan The Star 27 Mei 2017 Yang Tidak Sensitif 

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) membantah sekeras-kerasnya tindakan akhbar The Star bertarikh 27 Mei 2017 meletakkan foto umat Islam sedang menunaikan sembahyang pada hari pertama Ramadan di bawah kepala berita "Malaysian terrorist leader" terpampang di muka depannya.

Memaparkan dua berita tersebut tanpa pemisahan yang jelas di antara keduanya seolah-olah membawa mesej tersirat perhubungan antara keganasan dan Islam, dan amat menyinggung sensitiviti umat Islam di negara ini.

Tindakan tersebut membayangkan kecuaian dan tidak sensitifnya Sidang Pengarang The Star terhadap keperluan memastikan suasana harmoni masyarakat majmuk Malaysia yang sedang diancam pelbagai dugaan mutakhir ini. Malah, tidak kurang juga yang menganggap ia suatu provokasi yang disengajakan, yang tentunya dapat menggugat keselamatan dan suasana keharmonian negara.

IKRAM menuntut agar pihak The Star memohon maaf atas tindakan tersebut dan berjanji agar lebih berhati-hati pada masa akan datang.

Dalam suasana tanah air yang kian tercabar kini, Pertubuhan IKRAM Malaysia prihatin sekiranya kecuaian sebegini tidak dikawal, ia tentunya menjadi satu lagi bahan api untuk menyemarakkan sentimen melampau pihak-pihak yang cuba mengadudombakan masyarakat Malaysia.

Walaupun IKRAM maklum The Star sudah memohon maaf, namun kita menyeru semua pihak agar lebih berhati-hati dan sensitif dalam menangani isu-isu yang membabitkan penstereotaipan mana-mana kaum atau golongan, serta sentiasa memelihara keharmonian masyarakat berbilang kaum kita.  

Hj Nahar Md Nor
Setiausaha Agung
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 1939 times Last modified on Monday, 29 May 2017 03:22

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd