wrapper

Berita Terkini

الجمعة 10 رمضان 1439   |   Friday May 25 2018
Tuesday, 15 August 2017 00:00

IKRAM Saran Solusi Menyeluruh Atasi Sumbang Mahram

Rate this item
(0 votes)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
15 Ogos 2017 / 22 Zulkaedah 1438H

IKRAM Saran Solusi Menyeluruh Atasi Sumbang Mahram

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) memandang serius beberapa berita sumbang mahram seperti yang dilaporkan di media cetak dan media sosial baru-baru ini.

IKRAM prihatin bahawa peristiwa ini menggambarkan betapa satu solusi yang menyeluruh perlu digarap bagi mengatasi masalah yang amat asas kepada kewujudan sebuah keluarga dan masyarakat yang harmoni dan bahagia yang melindungi dan menjamin keselamatan ahli keluarga terutama yang lemah dalam kalangan mereka.

IKRAM yakin kejadian yang berlaku yang melibatkan bapa kandung sendiri dan saudara-mara bapa kandung dengan anak sendiri/mangsa menggambarkan betapa pincangnya institusi keluarga yang sepatutnya menjadi pelindung kepada mereka yang lemah terutamanya anak-anak yang masih belum mengerti erti kehidupan.

IKRAM berpandangan, di samping menggubal undang-undang untuk menghukum sekeras-kerasnya pelaku sumbang mahram, usaha perlu dibuat untuk mengembalikan jati diri  seorang lelaki sebagai pelindung kepada wanita sepertimana firman Allah SWT dalam al-Quran surah an-Nisaa’ ayat 34.

Adalah penting untuk mengembalikan jati diri lelaki sebenar, jati diri sebagai pelindung wanita, jati diri seorang lelaki yang mempunyai kesihatan mental yang baik, jati diri yang melihat wanita bukan sebagai objek seks tetapi sebagai rakan kongsi bersama berganding bahu mewujudkan keluarga yang harmoni serta menjamin keselamatan ahli keluarga. Dari keluarga yang sihat dan mempunyai jati diri yang benar inilah akan lahir masyarakat yang penyayang dan negara yang rahmah.

IKRAM menyeru agar:

a. Para lelaki merealisasikan peranan dan tanggungjawab mereka sebagai pelindung semua wanita.

b. Kaum wanita menjaga diri anda daripada kezaliman seorang lelaki dan bersedia berusaha untuk  mengeluarkan diri jika berada dalam perangkap tersebut. Tiada istilah ketaatan, kepada suami atau ayah, dalam keadaan mereka sendiri bermaksiat kepada Tuhan dan melakukan jenayah terhadap manusia.

c. Pemimpin agama dan negara  melaksanakan tanggungjawab untuk mengangkat kesedaran tentang isu ini sehingga ia benar-benar menjadi "conscience of the masses" ataupun "conventional wisdom" bahawa lelaki seharusnya mengambil peranan sebagai pelindung wanita.

d. Isu ini diketengahkan melalui khutbah, seminar, diskusi kesedaran dalam masyarakat, masjid dan tempat kerja.

e. Pengelola sistem kehakiman dan keselamatan memastikan keadilan mudah ditegakkan dan langkah-langkah pendidikan dan pelaksanaan keselamatan diperluaskan bagi melindungi kaum wanita.

Dr. Hj. Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden IKRAM

Read 1428 times Last modified on Tuesday, 15 August 2017 04:07

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!