wrapper

Berita Terkini

السبت 22 المحرّم 1441   |   Sunday 22 September 2019
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Kelas Didik Rakyat Kampung Baru, Kota Samarahan
Kota Samarahan, 14 Sept- Kelas Didik Rakyat telah berlangsung lebih sebulan di Masjid Darul Naim, Kampung Baru, Kota Samarahan. Seramai 20 orang anak-anak dari Kampung Baru, daripada keluarga yang kurang berkemampuan
IKRAM Sibu Bersama Masyarakat Kampung Penipah
Wanita IKRAM Sibu dengan kerjasama pasukan Klinik bergerak iMARET Sarawak dan MyCare Kawasan Sibu mengadakan program bersama masyarakat bertempat di Penipah, Daro. Program yang berlangsung pada 24 hingga 25 Disember
IKRAM Sibu, iMaret Tempuh Perjalanan 10 Jam Bertemu Masyarat Kenyah dalam Kembara Pesona Kehidupan
Kembara Pesona Kehidupan : Peteguk Ilu Mung Ke’ Long Busang 2.0 diadakan pada 27 Oktober hingga 1 November 2016 bertempat di Long Busang, Belaga. Program Peteguk Ilu Mung Ke’ Long Busang 2.0 yang juga bermaksud kita
Sunday, 24 May 2015 08:00

Knowing Me Knowing You Beri Pendedahan Piagam Wanita Islam

Rate this item
(0 votes)

Ahli_panel_untuk_sesi_soal_jawab__menampilkan_Dr._Hafidzah__Timbalan_Ketua_Wanita_IKRAM_Malaysia_Dr._Balkisnah_Ketua_Wanita_IKRAM_dan_Dr_Sadiah_Timb_KW_Sarawak_.jpgDunia hari ini secara umumnya sedang menyaksikan pemisahan perjuangan wanita yang bersifat ektrem yang terbahagi kepada dua kelompok utama iaitu kelompok feminis radikal yang anti-agama dan anti-famili dengan kelompok konservatif yang pro-agama dan profamili.

Golongan feminis radikal ini berjuang atas paksi hak asasi milik individu dan kebebasan secara mutlak dan ternyata ia bertentangan dengan konsep pengabdian manusia kepada Allah SWT. Walaupun ia bersifat ekstrem dan bertentangan dengan konsep pengabdian manusia kepada Allah, ternyata ia berjaya menarik minat generasi muda yang amat sensitif dengan hak asasi dan kebebasan ini.

Golongan konservatif pula berpegang dengan konsep manusia tidak harus menentang suruhan Tuhan dan mesti menurut sahaja doktrin agama sehingga berlaku penafian terhadap hak wanita atas nama Tuhan dan agama.

Justeru, atas kesedaran ini, Wanita IKRAM Bintulu menganjurkan Seminar 'Knowing Me, Knowing You' bagi memberi pendedahan tentang Piagam Wanita Islam. Piagam ini menerangkan langkah dan penyelesaian yang lebih sejahtera yang digarapkan oleh Islam yang bersifat seimbang dan wasatiah.

Seminar ini diadakan di Auditorium Perpustakaan BDA, Bintulu pada 24 Mei yang lepas. Penerangan tentang Piagam Wanita Islam ini disampaikan oleh Dr. Hafidzah Mustakim, Timbalan Ketua Wanita IKRAM Malaysia.

Piagam ini menggariskan tiga penegasan utama iaitu pertama, mengiktiraf kepentingan peranan wanita dalam pembangunan diri, keluarga dan masyarakat yang mana peranan lelaki dan wanita saling melengkapi dalam mewujudkan umat pertengahan iaitu umat yang menegakkan keadilan, bersifat sederhana dan melaksanakan kebaikan.

Ia selari dengan firman Allah SWT dalam surah Taubah ayat 71, 'dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu diberi rahmat oleh Allahl sesungguhnya Allah Maha Kuasa lagi Maha bijaksana'.

Kedua, ia mengiktiraf prinsip kesamarataan dan kesaksamaan lelaki dan wanita menurut nilai-nilai Islam dengan mengambil kira fungsi biologi dan peranan setiap jantina dan kemampuan mereka dalam memberikan khidmat terbaik kepada keluarga dan masyarakat.

Islam mengiktiraf lelaki dan wanita diciptakan mempunyai hak dan peluang yang sama rata untuk beribadah dan menjadi hamba yang terbaik serta hak-hak kehidupan yang asas seperti pendidikan, kesihatan dan mendapat layanan yang baik.

Namun pada masa yang sama, Islam juga meraikan perbezaan biologi lelaki dan wanita. Perbezaan biologi ini menuntut kesaksamaan dan keadilan dalam pembahagian peranan dan tanggungjawab masing-masing mengikut kesesuaian dan kemampuan masing-masing.

Ketiga, ia turut mengiktiraf dan menuntut lelaki dan wanita berperanan dalam memantapkan dan mengukuhkan institusi keluarga.

Hubungan lelaki dan wanita dalam rumahtangga adalah suatu hubungan yang mulia, berkongsi hidup, saling berbagi tugas dan baik layanan serta menunaikan tanggungjawab dengan sempurna menurut syariat.

Lelaki sebagai pemimpin seharusnya menjalankan amanah yang terpikul di bahunya seperti memberi nafkah dan pelindungan serta terlibat dalam mendidik anak-anak. Manakala wanita pula sebagai pengurus rumahtangga yang melaksanakan tanggungjawab untuk memelihara, mendidik dan merawat anak-anaknya.

Kedua-dua lelaki dan wanita dalam keluarga seharusnya menjadi contoh terbaik supaya boleh menjadi ikutan dan teladan kepada anak-anak.

Seminar ini mendapat respons positif daripada peserta yang hadir. Seramai 100 orang wanita yang berasal daripada pelbagai agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan.

Read 1396 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd