wrapper

Berita Terkini

السبت 27 رمضان 1442   |   Saturday 08 May 2021
Tuesday, 31 December 2019 17:45

Tahun 2020: Harapan dan Cabaran

Rate this item
(1 Vote)


Berdepan dengan tahun baharu, kita sebagai rakyat Malaysia sepatutnya meletakkan sasaran dan semua kita akan berazam untuk mencapai sasaran tersebut.

Kita berazam antaranya ingin melihat Malaysia maju ke hadapan, generasi baru pula akan lebih ke hadapan dari sudut kefahaman, peranan, meninggalkan impak kepada lingkungannya dan lingkungan yang lebih luas daripada itu, iaitu kepada dirinya sendiri dan masyarakat.

 

Begitu juga kepemimpinan yang akan diperolehi, akan lahir pada masa depan, kepemimpinan yang jauh lebih berwibawa, jauh lebih berupaya untuk mendepani cabaran-cabaran yang akan dihadapi oleh negara, mengatasinya dengan sebaik-baiknya serta memacu negara maju ke hadapan dengan jayanya.

 

Berkaitan dengan peranan anak-anak muda, sama ada yang masih solo atau yang telah berkeluarga, mereka mestilah memainkan peranan di tengah-tengah masyarakat sebagai contoh kepada masyarakat umum, begitu juga contoh kepada keluarga masing-masing.

 

Jadi, mereka ini perlu mengangkat diri mereka sendiri dan cemerlang dalam bidang ilmu pengetahuan, keperibadian, karier, begitu juga dalam penampilan di tengah-tengah masyarakat.

 

Mereka juga perlu ikut serta turun di medan, melakukan dan membawa perubahan kepada kehidupan masyarakat yang menjadi golongan dalam lingkungan mereka, agar masyarakat ini memiliki jati diri yang jauh lebih kuat pada masa depan, kemudian memiliki keazaman yang jauh lebih tinggi untuk menggapai matlamat-matlamat yang mulia dalam kehidupan.

 

Lihatlah seluruh perkara (atau masalah) itu sebagai cabaran. Dan bagi seorang Muslim itu ada dua pendirian sahaja; apabila berdepan dengan cabaran, ia sabar, apabila berdepan dengan nikmat yang diperolehi, ia bersyukur.

 

Berpeganglah kepada dua bentuk pendirian ini, ia akan boleh menghadapi semua situasi yang akan ia temui pada masa depan, insya-Allah.

Read 1820 times Last modified on Tuesday, 31 December 2019 17:58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd