Print this page
Wednesday, 04 November 2020 17:42

Bila nak menang basmi kemiskinan?

Written by Dr Ahmad Zainuddin
Rate this item
(1 Vote)

Semua kita mahu melihat perubahan berlaku, cuma jalan yang diambil untuk melakukan perubahan itu mungkin berbeza. Walaupun begitu, untuk isu kemiskinan, tidak ada jalan lain yang boleh ditekankan melainkan menekankan pengurangan kepada insiden kemiskinan itu sendiri.

Sejak sebelum merdeka isu pembasmian kemiskinan adalah agenda tetap dalam setiap Rancangan Malaysia lima tahun. Ianya adalah merupakan komitmen daripada kerajaan dalam memastikan kehidupan yang lebih baik untuk sebahagian rakyatnya yang terpelosok ke kategori golongan miskin.

 

Badan dunia seperti Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) juga menjadikan matlamat pertama untuk mencapai Sustainable Development Goals (SDG) ialah menghapuskan kemiskinan dan kelaparan di mana saja di atas muka bumi ini pada tahun 2030.

 

Pelbagai ukuran kemiskinan digunakan dan setiap satunya memberi angka kemiskinan yang berbeza. Hakikatnya, ukuran apa pun yang digunakan, kemiskinan terus menjadi isu yang diperbincangkan dan seolah-olah tidak ada jalan penyelesaian yang tuntas dan tidak sepadan dengan bajet yang diperuntukkan.

 

Terkini, kerajaan mula menggunakan kaedah ukuran kemiskinan pelbagai dimensi yang mengambil kira pelbagai aspek yang boleh menyumbang kepada kemiskinan berbanding mengukur kemiskinan berdasarkan kepada pendapatan semata-mata.

 

Baru-baru ini, Jabatan Perangkaan Malaysia mengeluarkan kadar kemiskinan berasaskan pendapatan dengan kaedah baru yang ditambah baik. Dengan kaedah baru ini, pendapatan isi rumah kurang daripada RM2,208.00 pada tahun 2019 dianggap sebagai miskin.

 

Sebanyak 405,441 isi rumah yang tergolong dalam golongan miskin pada tahun 2019 berbanding 525,743 isi rumah pada tahun 2016.

 

Pandemik COVID-19 yang melanda tanah air menyebabkan berlaku apa yang dipanggil golongan miskin baru. Mereka ini terdiri daripada rakyat yang hilang pendapatan disebabkan impak COVID-19 ke atas ekonomi negara.

 

Berdasarkan kaji selidik yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, hampir 80 peratus syarikat mampu bertahan untuk meneruskan perniagaan dari sebulan hingga enam bulan sahaja.

 

Pandemik COVID-19 yang bermula sejak awal tahun ini sudah berlanjutan lebih enam bulan. Bahkan keadaan bertambah buruk dengan peningkatan kes positif setiap hari.

 

Perkembangan politik terkini di mana ada ura-ura untuk mengisytiharkan darurat akan lebih memburukkan lagi keadaan. Bilangan isi rumah yang akan tergolong dalam golongan miskin pasti akan meningkat untuk tahun 2020.

 

Untuk jangka masa yang panjang, impak daripada kemiskinan yang berterusan dan bakal diburukkan lagi dengan penurunan aktiviti ekonomi disebabkan COVID-19 akan melahirkan lebih ramai lagi rakyat yang akan berterusan bergantung kepada orang lain untuk meneruskan kehidupan.

 

Negara juga akan kehilangan modal insan yang produktif sekiranya berlaku peningkatan kepada isi rumah miskin. Perkembangan politik semasa juga sudah pasti akan menambahkan lagi statistik isi rumah yang tergolong dalam golongan miskin.

 

Usaha membasmi kemiskinan tidak akan menang sekiranya ianya perlu dimulai semula saban masa.

 

Dr Ahmad Zainuddin Abdullah
Advokasi Kemakmuran Ekonomi
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Kredit foto: Bernama

Read 408 times Last modified on Wednesday, 04 November 2020 18:21
Our website is protected by DMC Firewall!