wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 رمضان 1442   |   Wednesday 21 April 2021
Saturday, 19 December 2020 17:39

Benarkah Haman seorang menteri kerajaan Firaun?

Written by Ustaz Dr Syazalie Hirman
Rate this item
(1 Vote)

Nama Haman disebutkan sebanyak enam kali dalam al-Quran al-Karim. Namanya juga dikaitkan dengan Firaun sebagai seorang yang berjawatan penting.

Beliau telah diarahkan oleh Firaun untuk membina sebuah bangunan yang tinggi bagi membolehkan beliau berjumpa dengan ‘Tuhan Musa’ kononnya. Firman Allah dalam Surah Ghafir ayat 36-37 yang bermaksud:

 

Dan berkatalah Firaun; Wahai Haman, buatkanlah bagiku sebuah bangunan yang tinggi supaya aku sampai ke pintu-pintu, (iaitu) pintu-pintu langit, supaya aku dapat melihat Tuhan Musa dan sesungguhnya aku memandangnya seorang pembohong. Demikianlah dijadikan Firaun memandang baik perbuatan yang buruk itu, dan dia dihalangi daripada jalan (yang benar), dan tipu daya Firaun itu tidak lain hanyalah membawa kerugian.

 

Nama Haman tidak dinyatakan dalam kitab Taurat atau mana-mana lembaran kitab suci agama lain apabila menceritakan tentang Nabi Allah Musa AS kecuali hanya sebuah kitab yang menyatakannya iaitu kitab Old Testament.

 

Walau bagaimanapun, Old Testament hanya menyatakan bahawa Haman adalah merupakan seorang pembantu Raja Babilion, sedangkan Kerajaan Babilion mula bertapak di Iraq hanya 1,100 tahun selepas zaman Nabi Musa AS.

 

Oleh yang demikian, hal ini menimbulkan anggapan bahawa al-Quran merupakan kitab yang direka dan dikarang sendiri oleh Nabi Muhammad SAW yang telah tersalah fakta berkenaan Haman kerana mengatakan bahawa beliau adalah seorang menteri kepada Firaun sedangkan hal yang sebenarnya Haman merupakan seorang pembantu Raja Babilion.

 

Namun, perkembangan sains dan teknologi akhirnya membolehkan para ahli arkeologi mampu membaca tulisan hiroglif (hieroglyph - tulisan Mesir purba). Tulisan tersebut yang berada di Muzeum Hof, Vienna mencatatkan nama Haman serta pekerjaannya.

 

Ia menjelaskan bahawa Haman adalah seorang ketua kerja-kerja binaan batu dan seorang lelaki ‘Kerajaan Baru’ (The name is listed as masculine, from the New Kingdom. The profession translated into German reads Vorsteher der Steinbruch Arbeiter: The Chief / Overseer of the workers in the stone quarries).

 

Fakta serta maklumat ini tidak mungkin dapat diketahui pada zaman Rasulullah SAW kerana tulisan hiroglif telah lupus ditelan zaman dan kembali digunakan kali terakhir pada tahun 394 Masihi.

 

Kemudian ianya dilupakan sehingga tiada seorang pun yang mampu membaca dan memahaminya sehinggalah pada 300 tahun kebelakangan ini melalui penemuan Batu Rosetta (Rosetta Stone) pada tahun 1799 Masihi yang berusia ribuan tahun (wujud 196 tahun sebelum Masihi).

 

Batu yang juga dikenali sebagai Batu Rasyid sempena nama tempat ia dijumpai iaitu Bandar Rasyid merupakan sebuah batu granodiorit gelap yang mempunyai tulisan yang terdiri daripada dua bahasa (Mesir dan Yunani) telah menyingkap banyak sejarah Kerajaan Mesir Purba sama ada dari sudut agama, ekonomi, masyarakat dan lain-lain.

 

Maka akhirnya terungkailah bahawa Haman yang namanya telah dilupakan oleh para ahli kitab dan hilang dalam catatan sejarah merupakan salah seorang menteri Firaun yang bertugas dalam kerja-kerja pembinaan.

 

Siapakah yang telah memberitahu semua fakta dan maklumat ini kepada Nabi Muhammad SAW sedangkan tulisan hiroglif telah hilang ditelan zaman dan dilupakan?

 

Al-Quran yang diturunkan 12 kurun sebelum para ahli arkeologi menjumpai Batu Rosetta dan mampu memahami dan membaca tulisan hiroglif telah membuktikan kenabian Nabi Muhammad SAW serta membuktikan bahawa ianya merupakan kitab suci yang telah diwahyukan kepada Baginda SAW.

 

Justeru ia juga menafikan bahawa al-Quran direka dan dikarang oleh Nabi Muhammad SAW, malah sumbernya tidak lain tidak bukan adalah daripada Allah SWT Yang Maha Mengetahui segala sesuatu.

 

Ustaz Dr Syazalie Hirman Ahmad Najib
Ketua Hal Ehwal Syariah
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 887 times Last modified on Saturday, 19 December 2020 17:53

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd