wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 13 ذو القعدة 1442   |   Tuesday 22 June 2021
Friday, 08 January 2021 12:18

Warga emas bukan alasan untuk disisihkan

Written by Noraini Jaffar
Rate this item
(1 Vote)

Dapat dilihat amat kurangnya nilai kasih sayang yang terbentuk di minda dan hati anak-anak zaman sekarang ini. Amat menyedihkan bukan?

Ketahuilah bahawa penuaan penduduk merupakan fenomena sosial yang akan dihadapi oleh semua negara. Malaysia akan mencapai status ‘negara tua’ pada tahun 2030 apabila peratusan warga emas berusia 60 tahun dan ke atas mencecah 15 peratus.

 

Fenomena ini memberi kesan dalam aspek sosial, kesihatan dan ekonomi bagi sesebuah negara. Perancangan yang teliti perlu dibuat bagi menghadapi fenomena ini. Kemudahan, perhidmatan dan program berkaitan keperluan warga emas juga perlu dimantapkan dan diperluaskan.

 

Terkesan dengan kisah yang tular baru-baru ini, seorang ayah yang tua sedang sakit strok ditinggalkan di tepi jalan, juga kisah seorang ibu yang tua yang tidak dijaga oleh anak, malah mahu memasukkan ibunya itu ke pusat jagaan.

 

Terfikirkah di benak ketika itu, anak yang dilahirkan, dibesarkan, dijaga dengan baik malah diberi pendidikan kemudian bersikap lepas tangan apabila dewasa, langsung tidak mahu mengambil dan menjaga ibu tua yang diibaratkan sedang menanti kubur menjemputnya.

 

Alasan yang sering kita dengar atau lihat, anak menantu tidak mahu menjaga emak, tidak sebulu serta berlainan pendapat. Terfikirkah kita, bagaimana kita pada hari tua nanti? Adakah anak-anak kita mahu menjaga kita dengan baiknya?

 

Emak yang ditinggalkan seorang diri, tanpa boleh bergerak hanya mampu mengharap bantuan daripada jiran-jiran, nak makan pun perlu jiran yang hantar. Di mana anak ketika itu? Pelbagai alasan boleh diberi antaranya sibuk dan tiada masa serta banyak urusan kerja yang perlu disiapkan.

 

Begitu jauh nilai kasih sayang yang seharusnya dipamerkan dan ditonjolkan, nilai-nilai kemurnian tidak terwujud oleh segelintir anak yang tidak mengerti makna sebuah kasih sayang.

 

Kebiasaan yang terjadi apabila ayah dan ibu sudah tiada, barulah mulai sedar bahawa kasih sayang ibu itu penting dan amat bermakna, barulah terfikir perbuatan selama ini tidak hanya merugikan, malah memberikan kesan mendalam dalam sesebuah kehidupan.

 

Namun kebiasaannya kesedaran itu telah terlambat, pembentukan warga emas ini semakin meningkat dan seharusnya perlu diambil berat dan dipandang serius.

 

Rancaknya penubuhan insitusi-insitusi penjagaan warga emas bukanlah tiket mahupun tempat bagi anak-anak meletakkan ibu bapa di situ sewenang-wenangnya dan langsung tidak mengambil peduli kebajikan mereka.

 

Cubalah kita letakkan diri kita pula di sana. Ya, benar mereka ada yang menjaga, mengambil berat, menukar lampin, menjaga kebersihan dan sebagainya.

 

Tetapi di manakah kebajikan dan kasih sayang seorang anak? Bagaimana dengan sakit pening, kerinduan, kepayahan mereka sebagai ibu bapa menghadapi hari tua?

 

Tidak terfikirkah sesuatu? Di balik wajah-wajah usang dan sudah dimamah zaman, terpancar kerepot, kerut kulit-kulit tua itu mengharap sinar kasih sayang yang amat diperlukan daripada seorang anak.

 

Itu tidak lagi cerita ibu bapa yang ditinggalkan seorang diri di rumah dengan alasan mereka tidak mahu mengikut anak-anak ke bandar, lagi selesa berada di rumah.

 

Apabila situasi demikian yang berlaku, maka anak-anak mudah mengambil kesempatan meninggalkan ibu bapa terus di institusi penjagaan warga emas.

 

Ada beza antara kasih yang bersyarat dan kasih yang tidak berbelah bagi. Kasih yang bersyarat itu terjadi bila kita asyik meminta-minta. Kasih yang tidak berbelah bagi itu terjadi bila kita sentiasa memberi tanpa memikirkan balasan dan penghargaan, semata-mata mencari keredaan mereka.

 

Kasih ibu bapa, kasih yang tidak berbelah bahagi kepada anak. Kasih anak pula bagaimana? Berbaktilah ketika mereka masih ada, bahagiakanlah mereka hingga ke penghujung usia dan mohonlah ampunan ketika mereka telah tiada.

 

Noraini Jaffar

Read 213 times Last modified on Friday, 08 January 2021 12:25

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd