wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 13 ذو القعدة 1442   |   Tuesday 22 June 2021
Tuesday, 19 January 2021 11:40

Negara Islam yang tidak Islamik?

Written by Abd Aziz Ishak
Rate this item
(0 votes)

Kajian menunjukkan bahawa negara-negara bukan Islam yang lebih Islamik berbanding negara Islam. Nampaknya negara bukan Islam lebih ‘Islam’ kerana mengikuti nilai-nilai Islam. Kita selalu menuding jari ke arah barat jika berlaku sesuatu kebobrokan sosial atau fahaman dalam masyarakat Islam.

Hedonisme, masalah sosial, budaya hidup bebas, hiburan melampau dan segala yang bercanggah dengan norma kehidupan, kita akan mengatakan bahawa puncanya dari barat. Benarkah?

 

Indeks Islamicity terbahagi kepada lima iaitu Indeks Ekonomi, Indeks Undang-Undang dan Tadbir Urus, Indeks Hak Asasi Manusia dan Politik, Indeks Hubungan Antarabangsa dan Indeks Keseluruhan.

 

Bagi Indeks Keseluruhan, New Zealand terus menjadi negara yang menjuarai carta indeks tiga tahun berturut-turut (2016-2018) dengan 9.20 mata daripada 10. Walaupun hanya menduduki tangga kedua bagi Ekonomi, keempat bagi Undang-Undang dan Tadbir Urus, kelima bagi Hak Asasi Manusia, dan ketujuh bagi Hubungan Antarabangsa, secara purata sudah cukup untuk New Zealand meninggalkan tempat kedua, Sweden dengan 0.22 mata.

 

Dalam indeks keseluruhan terbaru tahun 2018, Malaysia berada di kedudukan ke-47 dengan 6.02 mata. Bagi kategori negara Asia, Malaysia di kedudukan keenam. Manakala bagi negara Islam pula, Malaysia di kedudukan ketiga, hanya di belakang UAE dan Albania yang berada di kedudukan ke-45 dan 46.

 

Walaupun kelihatannya kedudukan Malaysia kelihatan agak baik kerana kita berada di tangga 50 teratas, markah Malaysia sebenarnya menurun sejak tahun 2016 yang mana Malaysia skor 6.40 dan berada di kedudukan ke-41. Ini juga meletakkan Malaysia di tangga teratas antara semua negara Islam. Daripada data ini, boleh dikatakan tahap keislaman negara kita telah menurun sejak tahun 2016 walaupun terdapat sedikit peningkatan dari tahun 2015 ke 2016.

 

Secara keseluruhan, indeks ini menunjukkan negara-negara Islam hampir kesemuanya hanya melabel diri mereka sebagai ‘Islam’ tetapi tidak mengikut ajaran yang disarankan dalam al-Quran dan hadis.

 

Prinsip-prinsip Islam yang utama seperti keadilan, pembangunan lestari, pengurusan kekayaan, pekerjaan, ekonomi Islam dan kewangan Islam lebih dapat dilihat di negara-negara bukan Islam berbanding negara yang melabel diri mereka sebagai Islam.

 

Islam itu ad-Din. Islam adalah peraturan hidup (way of life), peraturan yang bersifat intergral dan mengatur hidup dan kehidupan manusia dan menjadi dasar akhlak mulia yang disampaikan oleh Nabi Muhammad SAW untuk seluruh umat manusia.

 

Peraturan hidup ini terkandung dalam al-Quran, kitab yang nyata dan telah dihayati oleh pesuruh-Nya iaitu dalam kehidupan baginda Rasulullah SAW, yang menjadi teladan yang baik bagi seluruh manusia. Manusia tidak akan sesat selagi berpegang kepada kedua-dua peninggalan ini seperti mana sabda Rasulullah SAW sendiri yang bermaksud :

 

“Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang mana kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang kepada kedua-duanya, iaitu al-Quran dan sunnah Rasul.” (HR Bukhari)

 

Tuntasnya, Islam sebagai ad-Din merupakan manhaj kehidupan yang menyeluruh sifatnya. Maka menjadi kewajipan kepada manusia untuk memberikan pengisian yang berkualiti, bersungguh-sungguh dengan penuh kesedaran agar tamadun manusia dapat ditegak atas dasarnya yang kukuh dan mendapat keredaan daripada Allah SWT. Dengan yang demikian, kita dapat meletakkan diri, masyarakat dan negara sebagai benar-benar Islamik.

 

Abd Aziz bin Ishak (ABI)
Pesara (Pensyarah)

Read 354 times Last modified on Tuesday, 19 January 2021 12:20

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd