wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 رمضان 1442   |   Wednesday 21 April 2021
Friday, 29 January 2021 22:25

Yakinlah dengan pertolongan Allah

Written by Dr Hishamuddin Alham
Rate this item
(1 Vote)

“Tuan, van berniaga tak dibenarkan masuk di kawasan konvo ni”. Saya terkejut sebab tidak dibenarkan masuk. Ketika tu saya menggunakan Econovan yang agak usang. “Encik, saya ada jemputan untuk slot ceramah Al-Quran dan Sains. Saya pensyarah dari UTM.”

Serta-merta saya diberi laluan. Pengawal keselamatan itu meminta maaf atas ketegasan beliau tadi. Saya berlalu sambil tersenyum. Saya faham tugas dan tanggungjawab pengawal keselamatan dan tidak berkecil hati dengan insiden tersebut.

 

Saya faham bahawa emosi saya perlu dikawal sebaik mungkin sebelum sesuatu program ceramah. Emosi yang terganggu akan memberi kesan negatif kepada mesej yang hendak disampaikan.

 

Sesampai di tempat ceramah, saya terpinga-pinga. Bagaimana hendak sampaikan ceramah dalam keadaan yang ada waktu tersebut? Orang ramai sedang sibuk berjual beli. Tempat ceramah pun tidak disediakan secara khusus.

 

Tapi pancaran LCD-nya cukup power. Sistem suaranya cukup mengujakan. Ini kali pertama saya berdepan dengan sistem suara sehebat ini. Saya yakin insya-Allah, Allah akan tolong.

 

Bahan ceramah yang saya paparkan sarat dengan klip video. Masya-Allah, bila terdengar sahaja salah satu daripada klip video, orang ramai mula berkerumun. Pendekkan cerita, ceramah dapat dijalankan dengan baik sekali. Ceramah mendapat satu audiens yang memberangsangkan.

 

Pada waktu itu saya tidak menduga ada wakil daripada IKIM yang datang. Pegawai tersebut telah melamar saya untuk ke IKIM bagi mengadakan satu perbincangan.

 

“Encik Hisham free pada waktu ini? Kami ingin menjemput tuan untuk menggantikan Dr Fadzilah Kamsah. Kebetulan beliau ada hal yang tidak dapat dielakkan. Peserta dan tarikh sudah diputuskan. Tajuknya Komunikasi Berkesan.”

 

Saya tergamam, namun saya memberanikan diri dan menjawab, “Boleh insya-Allah.” Pada ketika itu saya tidak ada pun bahan ceramah tersebut. Tapi saya yakin Allah akan tolong. Saya nekad untuk mengumpulkan maklumat bagi membangunkan satu modul ceramah 'Komunikasi Berkesan'.

 

Alhamdulillah, saya terima lamaran beliau pada ketika itu. Setelah membuat kajian dan carian daripada Internet, buku dan perbincangan dengan beberapa orang rakan, saya berjaya membangunkan satu modul ceramah bertajuk ‘Komunikasi Berkesan’ yang sarat juga dengan video yang berkaitan. Malahan modul tersebut saya ubah suai untuk slot setengah hari dan juga satu hari.

 

Berkat daripada usaha awal saya itu, saya berjaya menjalankan beberapa kursus dan menggerakkan beberapa modul program dengan beberapa agensi kerajaan dan swasta. Saya dapat menjelajah hampir ke seluruh Malaysia bersama keluarga bagi menyempurnakan program yang dirancangkan.

 

Saya juga telah gabungkan dengan modul ‘Aku Insan Cemerlang’ bagi menjalankan beberapa program bersama pelajar-pelajar yang terkijal (bermasalah).

 

Teringat pada satu ketika, saya dijemput ke Sarawak bagi mengendalikan program dengan pelajar bermasalah di bawah tema ‘Aku Insan Cemerlang’. Itu merupakan program pertama saya bersama pelajar bermasalah.

 

Seperti biasa saya akan memberanikan diri menghadapi sesuatu yang baru kerana saya yakin dengan pertolongan Allah. Setelah seminggu berlalu, saya menghantar surat (pada waktu itu Whatsapp belum wujud) kepada setiap peserta. Salah seorang menjawab, “Saya tinggalkan apa yang selama ini saya ambil…. DADAH.”

 

Saya terkejut. Saya tidak sentuh pun aspek dadah dalam modul tersebut kerana saya tidak menjangka ada penagih dalam kalangan peserta. Namun, mereka dapat mengambil iktibar daripada apa yang disampaikan sehingga sanggup meninggalkan satu amalan yang amat menakutkan kita.

 

Selepas pengalaman tersebut, saya dapat juga lamaran daripada beberapa sekolah. Tapi menggerakkan program untuk pelajar bermasalah ini banyak cabarannya. Saya akan ceritakan nanti dalam penulisan saya yang akan datang insya-Allah.

 

Allah SWT ada berfirman dalam Surah al-Ankabut ayat 69 yang bermaksud:

“Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keredaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik.”

 

Dr Hishamuddin Alham
Pesara Pensyarah UTM Skudai

Read 193 times Last modified on Saturday, 30 January 2021 12:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd