wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 رمضان 1442   |   Wednesday 21 April 2021
Tuesday, 02 February 2021 11:29

Platform alternatif PdPR untuk guru

Written by Cikgu Abdul Muiez
Rate this item
(0 votes)

Macam-macam cara orang cadangkan nak buat Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) ini, sama ada online (dalam talian) atau offline (luar talian).

Tidak ada satu pun yang tak bagus, tidak ada satu pun yang salah. Sebab saya yakin, kita sebagai guru, kita sendiri tahu situasi anak murid dan kita tahu macam mana nak uruskan mereka.

 

Dekat sini, saya nak bagi satu lagi alternatif sesi PdPR secara dalam talian. Ini bukan yang terbaik, tetapi sebagai satu lagi pilihan kepada pilihan yang sedia ada.

 

Live di Facebook atau YouTube guna Streamyard

 

Apa kelebihan Streamyard?

 

1. Kita tidak perlu rekod dan upload (muat naik) sebab video yang kita pancarkan ke YouTube atau Facebook sudah dirakam secara automatik. Paling best, video itu akan terus kekal di medium tersebut selagi mana kita tidak memadamnya.

 

2. Anak-anak yang tidak cukup gajet, terpaksa berkongsi gajet dan sebagainya, boleh memilih masa mereka sendiri untuk belajar kerana video yang dipancarkan di dua medium itu tidak hilang. Kalau petang abang belajar guna telefon, malam adik pula guna. Tonton di mana? Sama ada Facebook cikgu atau Channel YouTube.

 

3. Penggunaan data yang rendah. Yalah, datanya sama macam kita tonton YouTube dan Facebook. Sekarang siap ada pakej tonton YouTube Unlimited lagi.

 

4. Kalau cikgu ada tiga kelas untuk subjek dan aras yang sama, cikgu-cikgu boleh buat satu video live (siaran langsung) saja untuk kelas pertama. Kelas kedua dan ketiga, cikgu hanya kongsi link (video kelas pertama).

 

5. Hubungan dua hala. Walaupun pelajar tidak boleh bercakap tetapi mereka boleh bertanya pada ruangan komen.

 

Cikgu-cikgu, sekali lagi saya maklumkan, ini bukanlah cara yang terbaik. Bagi cikgu, mungkin cara A yang terbaik, ada juga yang kata cara B terbaik. Cuma di sini saya nak bagi satu lagi alternatif, kalau-kalau ada yang nak cuba.

 

Pengendaliannya juga mudah dan percuma. Mula-mula memang susah. Lepas guna dua tiga kali, insya-Allah kita akan mahir. Ada rakan yang belajar (Streamyard) petang, malam dia dah buat live, mudah sangat.

 

Saya kongsikan di sini tutorial untuk belajar Streamyard dari A hingga Z, lengkap insya-Allah. Cuba-cubalah tonton.

 

Insya-Allah dalam tempoh 20 minit, cikgu-cikgu akan nampak idea bagaimana nak live di YouTube atau Facebook menggunakan Streamyard. Tonton di sini: https://youtu.be/tF7dJo3Sz4I

 

Terima kasih rakan-rakan yang sudi untuk mencuba Streamyard. Ya benar, live menggunakan Streamyard dan disiarkan di Facebook atau YouTube percuma sahaja, tidak ada had penonton.

 

Ada yang mesej, bagaimana cara untuk nak dapatkan link live kemudian disebarkan pula kepada pelajar melalui grup WhatsApp ataupun Telegram?

 

Nah, saya tunjukkan cara bagaimana untuk jadualkan live kita agar pelajar rasa teruja. Semoga bermanfaat. Tonton di sini: https://youtu.be/3vLIlDMuz6A 

 

Cikgu Abdul Muiez Mohammad Ruslee, seorang guru bimbingan dan kaunseling di SMK Sungai Besar, penulis dan influencer.

Kredit foto: streamyard.com

Read 290 times Last modified on Tuesday, 02 February 2021 11:35

1 Comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd