wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 رمضان 1442   |   Wednesday 21 April 2021
Monday, 15 February 2021 10:53

Sinar Harian diugut: Keperluan segera penubuhan Majlis Media Malaysia

Written by Nahar Md Nor
Rate this item
(2 votes)

Pada minggu lalu, para pengamal media terkejut dengan pendedahan Pengerusi Eksekutif Karangkraf, Dato' Hussamuddin Yaacub bahawa seorang pegawai menteri telah melakukan ugutan kepada akhbar Sinar Harian.

Pegawai itu mengugut untuk membatalkan iklan kementerian tempat beliau bertugas di akhbar Sinar Harian jika akhbar tersebut terus memberi ruang dan liputan kepada tokoh-tokoh tertentu.

 

Tindakan mengugut begini bukanlah amalan yang sihat dan tidak melambangkan sebuah masyarakat yang maju dan progresif.

 

Adakah tindakan ini dilakukan kerana pegawai tersebut berasa tergugat oleh aktiviti tokoh berkenaan kerana menteri atau kementerian berkaitan tidak dapat laksanakan tanggungjawab dengan baik? Ini menjadi tanda tanya masyarakat.

 

Sinar Harian yang diterbitkan sejak tahun 2006 dikenali sebagai sebuah akhbar yang bebas yang memberi liputan dan ruang kpd semua pihak bagi menyatakan pendapat.

 

Ternyata masyarakat amat mengalu-alukan akhbar yang bebas dan seimbang ini. Buktinya, di kala banyak akhbar bercetak lain menghadapi masalah pasaran, malah ada yang sudah 'tutup kedai', Sinar Harian edisi cetak terus hidup memberi alternatif yang segar kepada masyarakat.

 

Pegawai berkenan harus sedar bahawa yang menyokong dan menjadikan Sinar Harian terus hidup adalah rakyat. Tindakan pegawai tersebut mengugut Sinar Harian adalah tidak profesional dan bertentangan dengan adab dan etika asas kemanusiaan.

 

Sehubungan dengan itu, adalah wajar dikaji semula hasrat bagi menubuhkan Majlis Media Malaysia (MMM) yang diuar-uarkan sebelum ini.

 

Selain berperanan bagi menjaga integriti pengamal media, MMM juga boleh berperanan menjaga kepentingan dan hak pengamal media sebagai institusi penting menyampaikan berita daripada kerajaan di samping menyatakan hasrat dan pandangan rakyat.

 

Dalam keadaan mendapat ugutan daripada pegawai kerajaan sebegini, MMM boleh berperanan untuk bertindak sewajarnya bagi menjaga kepentingan pengamal media.

 

Perlu dikaji kemungkinan diwujudkan satu akta yang komprehensif berkaitan MMM bagi memastikan MMM dapat berfungsi secara profesional dan berkesan, seperti akta yang berkaitan pengamal undang-undang atau pengamal perakaunan.

 

Semoga dengan ini, pengamal media tidak lagi akan dibuli oleh pihak-pihak yang rasa tergugat kerana tidak dapat melaksanakan tanggungjawab dengan baik.

 

Nahar Md Nor
Ahli Jawatankuasa Pusat
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 363 times Last modified on Tuesday, 16 February 2021 15:57

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd