wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 13 ذو القعدة 1442   |   Tuesday 22 June 2021
Thursday, 10 June 2021 09:58

Apabila istana mula berjumpa pembangkang

Written by Nahar Md Nor
Rate this item
(1 Vote)

Dalam sistem Demokrasi Berparlimen Raja Berperlembagaan, Raja-Raja jarang masuk campur dalam urusan pihak Eksekutif. Raja-Raja biasanya hanya melihat dari jauh. Namun, apabila Raja-raja mula bersuara, ini boleh menjadi indikator bahawa pihak Eksekutif telah terlanjur dalam sesuatu tindakannya.

Sehari dua yang lalu, DYMM Sultan Selangor telah menegur tentang jumlah dos vaksin Covid-19 yang diterima oleh negeri Selangor jauh berkurangan daripada jumlah yang disasarkan, malah jauh lebih rendah daripada jumlah penduduk negeri itu iaitu seramai 6.5 juta orang.

 

Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) mengakui bahawa Selangor hanya menerima 615,210 dos vaksin Covid-19 setakat 1 Jun dan bukan 2.9 juta dos seperti yang didakwa sebelum ini, suatu kenyataan yang amat  menyedihkan bagi rakyat Selangor.

 

Namun, perkara ini tidak terhenti di situ. Semalam Ketua Pembangkang diperkenankan mengadap Yang di-Pertuan Agong, demikian juga ketua-ketua parti pembangkang lain. 

 

Menurut berita, perbincangan hanya di sekitar krisis Covid-19. Pelbagai persoalan yang timbul. Antaranya, adakah pihak Istana sudah tidak yakin dengan pendekatan pihak kerajaan dalam mengurus krisis Covid-19? 

 

Ditambah lagi, baru-baru ini seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga urusan kecemasan dan bencana alam telah mendedahkan bahawa beliau sudah tidak dijemput ke Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) seperti sebelum ini.

 

Menurut beliau, ini adalah berikutan kritikan beliau terhadap kaedah vaksinasi yang dilakukan oleh kerajaan sekarang. Jika benar, ini juga amat membimbangkan.

 

Ia mencerminkan sikap sombong (arrogant) dan sikap tidak terbuka kerajaan terhadap kritikan. Kritikan dalaman pun tidak boleh terima, apatah lagi kritikan dari luar, menyedihkan cara negara diurus.

 

Berbalik kepada kejadian pertemuan pihak istana dengan ketua-ketua parti pembangkang, ini juga boleh menjadi indikator bahawa pihak istana sudah hilang atau kurang kepercayaan terhadap cara kerajaan mengurus krisis Covid-19.

 

Dalam Sistem Demokrasi Raja Berperlembagaan, apabila pihak istana berjumpa dengan pimpinan parti pembangkang, pihak kerajaan harus mula mencerminkan diri dan jika masih ada maruah, harus pertimbangkan untuk mengundurkan diri kerana pihak istana seperti sudah mula membelakangkan pihak kerajaan dan mula ‘bypass’ kerajaan dengan mendapatkan pandangan pembangkang.

 

Istana yang seharusnya bertindak atas nasihat Perdana Menteri kini mula mendapatkan nasihat pihak pembangkang. Ia satu perkara yang memalukan bagi yang faham erti maruah.

 

Menteri-menteri boleh buat majlis makan mi segera sambil berbincang melalui Zoom tentang soal maruah kerajaan yang terhakis ini.

 

Pada masa yang sama, rakyat amat berharap agar mesyuarat tergempar Majlis Raja-Raja Melayu yang dijadualkan akan diadakan pada 16 Jun 2021 dapat mengambil keputusan yang terbaik bagi menyelamatkan negara.

 

Satu jalan keluar yang terbaik barangkali adalah dengan mewujudkan suatu kerajaan kolaboratif yang mana semua pihak dilibatkan dalam menguruskan negara dengan sidang Parlimen diadakan dengan segera bagi memulihkan demokrasi.

 

Moga ada sinar mentari di hujung terowong bagi negaraku yang tercinta ini.

 

Nahar Md Nor
Ahli Jawatankuasa Pusat IKRAM
(Seorang akauntan bersara yang cintakan negaranya yang ingin melihat ia diperintah secara adil dan rahmah).

Read 880 times Last modified on Thursday, 10 June 2021 10:56

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd