wrapper

Berita Terkini

السبت 22 ذو الحجّة 1442   |   Sunday 01 August 2021

KOTA BHARU - Timbalan Ketua Wanita IKRAM, Dr Hafidzah Hj Mustakim dinobat sebagai Tokoh Wanita Kelantan dalam kategori Kepimpinan dan Kemasyarakatan dengan menerima Anugerah Saidatina Zainab Khuzaimah dalam Sambutan Hari Saidatina Khadijah sempena Hari Wanita 2015 peringkat negeri di sini.

Anugerah dikurniakan oleh YM Tengku Puan Temenggong Kelantan, Tunku Dato’ Hajjah Noor Hayati binti Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj di Dewan Besar Balai Islam Lundang di sini hari ini.

 

Selain Dr Hafidzah, empat tokoh wanita lain turut menerima anugerah masing-masing dalam kategori Keusahawanan (Hjh Che Rahmah Abu Bakar), Pendidikan (Prof Dr Siti Amirah Sulaiman), Armalah (Wan Siti Normah Wan Ishak) dan Orang Kurang Upaya (Hjh Che Minah Awang) dalam program anjuran Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Dan Kesejahteraan Rakyat ini.

 

Turut hadir Exco Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Dan Kesejahteraan Rakyat Negeri Kelantan, YB Hajjah Mumtaz Md Nawi dan isteri Menteri Besar Kelantan, Datin Hajah Siti Zabidah Abdul Hamid.

 

Dr Hafidzah dilahirkan pada 8 Jun 1964 di Pontian, Johor dan telah menetap di Kelantan lebih 20 tahun. Beliau merupakan ibu kepada lapan cahaya mata hasil perkongsian hidup dengan Hj Che Rahimi Samat.

 

Mendapat pendidikan dalam bidang perubatan di Monash University di Melbourne, Australia, beliau mula bertugas sebagai doctor perubatan di Hospital Besar Kuala Lumpur pada tahun 1991 dan di Hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian pada tahun 1996.

 

Aktif dalam Wanita Jamaah Islah Malaysia (JIM) dan kini Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), beliau juga terlibat membimbing remaja melalui pusat bimbingan remaja puteri, Raudhatus Sakinah.

 

Beliau juga aktif dalam mengadakan program pembangunan wanita dan remaja seperti kempen Anda Bijak Jauhi Zina, Solidariti Aman Wanita Malaysia Memperjuangkan Nasib Rakyat Palestin dan perjuangan wanita di PBB, selain aktif sebagai penceramah dalam modul pengurusan kesihatan, kursus pra-perkahwinan, pengendali kursus kaunseling dan kursus pengukuhan perkahwinan.

 

Dr Hafidzah terlibat dalam menyampaikan ceramah bagi program-program anjuran kerajaan negeri dan beliau juga antara panel penggubal Dasar Kerajaan Negeri Kelantan bagi Dasar Wanita Negeri Kelantan pada 2001 dan Dasar Keluarga Mawaddah Negeri Kelantan pada 2008.

 

Semoga anugerah ini memberi inspirasi untuk beliau terus menyumbang bakti untuk pembangunan wanita, remaja, masyarakat dan negara insya-Allah.

 

Sumber foto utama: http://on.fb.me/1IhiS4q

Last modified on Sunday, 03 May 2015

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!