wrapper

Berita Terkini

الجمعة 13 ذو القعدة 1441   |   Friday 03 July 2020

KUALA LUMPUR - Pengerusi Jawatankuasa Masyarakat Madani IKRAM, Prof. Madya Hj. Badlishah Sham Baharin menyatakan, asas perjuangan Lim Lian Geok ‘Hidup Berbilang, Makmur Bersama’ dan bukannya ‘Hidup Harmoni’ ataupun perkataan lain mengandungi mesej yang penting.

“Ini menunjukkan bahawa Lim Lian Geok jelas menyedari bahawa sebagai masyarakat berbilang kaum, kerana kita hidup bersama, kita mesti hidup berbilang dan makmur bersama," jelasnya dalam satu forum membincangkan jiwa dan asas perjuangan tokoh pendidikan Cina itu dalam perspektif pelbagai kaum.

Selain beliau, forum pada 9 Disember lalu anjuran LLG Cultural Development Centre itu turut menampilkan Presiden LLG, Lau Chee Boon, CEO LLG Yew Lee Fung, Pengarah LLG, Tan Yoke Suan dan Presiden Tamil Foundation, Raghavan Annamalai.

Tambah Badlishah, Lim Lian Geok tidak memilih untuk menggunakan perkataan ‘harmoni’ atau ‘aman’ kerana dia berharap kita semua saling mempereratkan hubungan antara satu sama lain dan bersama-sama melakukan kemajuan.

Menurut beliau, istilah ‘kemakmuran’ sangat penting dalam perbendaharaan Bahasa Melayu merangkumi keamanan, kemajuan, pertumbuhan bersama serta penggabungan budaya.

Sejak merdeka, aliran pendidikan Cina dan Tamil telah menghadapi keadaan yang mencabar dan pada masa itu, Lim Lian Geok telah ke hadapan mempertahankan pendidikan ibunda, memperjuangkan keadilan bahasa dan bangsa serta memperkenalkan konsep ‘Hidup Berbilang, Makmur Bersama’.

Sumber & Foto: Oriental Daily

Last modified on Wednesday, 20 December 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!