wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 2 رجب 1441   |   Tuesday 25 February 2020


BUKIT BERUNTUNG - Jaulah Tarbawi IKRAM Hulu Selangor ke Thailand telah berlangsung dengan jayanya pada 21-24 Disember 2017 dengan membawa 39 orang ahlinya dengan matlamat jaulah untuk melihat bagaimana keadaan umat Islam di sana.

Menurut pihak penganjur, selain melihat kehidupan mereka, sejarah serta daya juang untuk kekal mengamalkan cara hidup Muslim, jaulah ini juga bertujuan menjalinkan hubungan, ukhuwah dan kerjasama.

“Antara tempat yang dilawati adalah Masjid Padang Besar, Ahmadiah Foundation School Phatthalung, Samila Beach, Makam Sultan Sulaiman Shah, Yayasan Sultan Sulaiman, Kubu Pertahanan, menelusuri Sejarah Islam di Singgora, Floating Market dan Masjid Negeri Songkhla.”

Jaulah ini dikira amat istimewa bagi warga Ahmadiah Foundation School selepas pengasasnya Dr Ahmad Ehsan mendapat pengiktirafan sebagai Qadhi (Ketua Agama Islam) di wilayah Phattalung baru-baru ini, yang menyifatkan kunjungan ini sebagai kunjungan ucapan tahniah yang pertama dari luar negara.

Menjadi antara sekolah agama cemerlang di Thailand, pelbagai anugerah diperolehi antaranya Outstanding Management Awards, Excellent Teachers Awards, Outstanding Teachers Awards , Outstanding Students Award dan banyak lagi.

Menurut Ketua Wanita IKRAM Hulu Selangor, Ustazah Nor Hafizah Daud, delegasi jaulah telah disambut meriah oleh para pelajar dan tenaga pelajar, dijamu dengan sarapan kuih-muih yang enak, diikuti dengan sesi taaruf, taklimat, ucapan dan makan tengahari.

“Menarik sekali apabila pengacara majlis menggunakan empat bahasa iaitu Bahasa Arab, Inggeris, Thailand dan Bahasa Melayu,” katanya mengenai sesi taaruf, taklimat dan ucapan.

Dalam ucapan balas, Yang Dipertua IKRAM Hulu Selangor, Ustaz Dr. Muhammad Azhar Zailani menegaskan keazamannya agar IKRAM dapat menjadikan kejayaan sekolah itu sebagai satu dorongan dan aspirasi untuk mengembangkan institusi pendidikan yang ada.

Delegasi jaulah turut menyerahkan sumbangan sebanyak 20,000 Baht, sumbangan kutipan kilat daripada ahli sebanyak RM1,200 dan sumbangan penderma lain sebanyak 9,000 Baht serta kelengkapan alat tulis kepada para pelajar.

“Banyak kenangan manis dan ibrah yang mahal kami kutip di sini. Bagaimana kuatnya daya juang penggiat dakwah di sini, memartabatkan Islam dalam kehidupan serta institusi di sebuah negara yang umat Islamnya hanya minoriti,” jelas Ustazah Nor Hafizah.

Jaulah tarbawi ini merupakan program tahunan IKRAM Hulu Selangor dengan memilih destinasi yang berlainan setiap tahun antaranya Acheh, Kemboja, Turki  dan Patani selain umrah dan haji bersama.

Last modified on Thursday, 28 December 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd