wrapper

Berita Terkini

السبت 8 شوّال 1441   |   Saturday 30 May 2020


PENDANG - “Jadilah qudwah hasanah di mana sahaja kita berada dan pada bila-bila masa,” kata Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor.

Beliau berkata demikian kepada 204 orang peserta program I’dad Du’at 2019 yang telah berlangsung pada 20-22 April lalu di Pendang Lake Resort, di sini anjuran Jawatankuasa Tarbiah IKRAM MUSLEH.

“Semua yang hadir ke program ini perlu berpegang kepada visi besar dan bukan sekadar memainkan peranan dalam keluarga, malah perlu berperanan dan menjadi contoh teladan dalam masyarakat demi membangun negara, ummah dan manusia sejagat.”

Selain itu menurutnya, betapa pentingnya budaya kolaborasi atau kerjasama dalam perkara-perkara kebaikan dan menzahirkan rasa puas hati terhadap program yang telah dijalankan.

“Saya juga berharap agar para peserta pulang dan menjadi peribadi du’at (para pendakwah) yang mantap dan thabat sekali gus bersedia menjadi pelopor kepada kebangkitan ummah,” ujarnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengarah Program I’dad Du’at 2019, Ustaz Soleh Senafi mengingatkan para peserta mengenai tugas dan tanggungjawab dai.

“Kita perlu sentiasa peka dengan mad’u (orang yang didakwah) yang berada di sekeliling khususnya ibu bapa, ahli keluarga, saudara mara, rakan taulan dan jiran tetangga.”

Para du’at juga jelasnya, perlu sentiasa mengoptimumkan peluang yang ada untuk menyantuni mereka yang dekat, agar terwujud lingkungan generasi muslim di sekeliling yang bukan sahaja memahami ilmu tetapi mampu mengamalkannya serta menyampaikannya kepada orang lain dengan cara yang betul.

“Seorang dai perlu sentiasa bersedia dari sudut fikrah dan material bagi memastikan kelangsungan usaha dakwah,” jelas Ustaz Soleh.

Beliau turut berharap agar program ini mampu menyuntik semangat dan memotivasikan para pelajar untuk menggerakkan usaha-usaha dakwah yang boleh dilaksanakan bagi memacu perubahan.

I’dad Du’at merupakan program tahunan IKRAM MUSLEH yang bertujuan memberi pendedahan kepada para pelajar yang terpilih tentang asas gerak kerja dakwah dan memberi panduan tentang perancangan gerak kerja dakwah yang boleh dan sesuai dilaksanakan.

Sumber: http://musleh.edu.my/

Last modified on Thursday, 25 April 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!