wrapper

Berita Terkini

الجمعة 5 رجب 1441   |   Friday 28 February 2020


KOTA KINABALU -  Sambutan Tadau Kaamatan Harmoni Peringkat Negeri Sabah di Masjid Bandaraya, Likas di sini pada Ahad lalu dicadang menjadi produk pelancongan dan dimasukkan dalam kalendar tahunan Lembaga Pelancongan Sabah.

Cadangan itu diutarakan Menteri Undang-Undang dan Hal Ehwal Anak Negeri, Datuk Aidi Moktar selepas merasmikan sambutan itu mewakili Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang dihadiri lebih 1,000 orang peserta dan orang ramai.

“Saya cadangkan kepada Ketua Menteri supaya program ini dijadikan sebagai program produk pelancongan dan didaftarkan dalam kalendar tahunan pelancongan negeri,” katanya.

Tambahnya, beliau juga mencadangkan supaya sambutan patuh syariah ini dilaksanakan di Masjid Bandaraya kerana masjid tersebut dikunjungi pelancong setiap hari.

“Apabila perayaan ini dibuat di sini, ia akan menghimpunkan lebih ramai orang daripada etnik Kadazan Dusun dan Murut yang beragama Islam dan ini boleh menarik perhatian pelancong terutama dari negara Islam.”

Jelasnya, banyak aktiviti boleh dilakukan sepanjang sambutan itu diadakan termasuk memperkenalkan produk Kadazan Dusun dan Murut yang lain seperti kraftangan.

“Ini salah satu usaha untuk persatuan atau masjid menambah hasil pendapatan, seterusnya boleh disumbangkan kepada yang memerlukan termasuk pertubuhan Kadazan Dusun dan Murut Islam yang lain.”

Turut hadir dalam sambutan itu adalah Mufti Sabah, Datuk Hj Bungsu @ Aziz Jaafar dan Pengerusi Pertubuhan Kadazan Dusun Murut Muslim Se-Malaysia (PKDMMS), Hj Nicholas Sylvester.

Sambutan dimeriahkan dengan perarakan kontinjen mengikut zon, cabutan bertuah, sumbangan beras kepada asnaf, anugerah tokoh-tokoh, Bual Bicara Kaamatan, pameran batik, makanan, kraftangan, pemeriksaan kesihatan, pertandingan mewarna dan busana etnik Muslim.

Tadau Kaamatan Harmoni dianjurkan PKDMMS dengan kerjasama Masjid Bandaraya, Galeri Dee Batik Kg Bawang, Yayasan Islam Sabah (YIS), Golden Bufallo, Hidayah Centre Foundation (HCF) dan Concern.

Sambutan Tadau Kaamatan Harmoni di peringkat negeri ini telah diadakan secara rasmi sejak 2017 bertujuan untuk meraikan perayaan tradisi masyarakat Momogun di Sabah terutamanya dalam kalangan Muslim.

HCF telah memulakan inisiatif menyambut perayaan ini secara patuh syariah yang mendapat sokongan daripada Mufti Sabah. Lantaran itu, sambutan telah dilaksanakan di kampung-kampung sekitar Sabah yang mempunyai cawangan HCF sejak 2016 dan terus mendapat sambutan baik daripada masyarakat Momogun di sana.

Sumber: Berita Harian & HCF

Last modified on Tuesday, 23 July 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd