wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 3 رمضان 1442   |   Wednesday 14 April 2021

 

SERI KEMBANGAN - Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kajian berkaitan COVID-19 setiap hari akan membawa pembelajaran dan maklumat baharu.

“Apa yang pasti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati Kluster Sivagangga merebak dengan cepat dan kajian makmal juga mengenal pasti ia disebabkan mutasi jenis D614G.”

 

Beliau dimaklumkan dalam laporan luar negara, mutasi spike protein meningkatkan kebolehjangkitan.

 

"Tindakan kesihatan awam perlu dipergiatkan untuk kawalan penularan virus ini.”

 

Sebelumnya, Tan Sri Dr Noor Hisham telah mengumumkan bahawa mutasi itu telah dikesan pada sampel yang diambil daripada beberapa pesakit dalam kluster Sivagangga dan Bukit Tiram.

 

“Saya menggesa semua pihak lebih berwaspada memandangkan mutasi itu menyebabkan virus sepuluh kali lebih mudah menjangkiti individu lain,” tegasnya.

 

Sehubungan dengan itu, beliau menyeru agar semua kekal mengaplikasikan tindakan pencegahan dan kawalan kesihatan awam iaitu berdisiplin dalam mengamalkan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan iaitu penjarakan fizikal, pengamalan kebersihan kendiri dan memakai pelitup muka.

 

“Mutasi D614G ini ditemui saintis pada Julai 2020 dan berkemungkinan akan menyebabkan kajian vaksin sedia ada tidak merangkumi atau tidak berkesan terhadap mutasi ini.”

 

Mengulas lanjut, jelasnya situasi terkini COVID-19 didapati masih terkawal dan KKM serta agensi lain masih berusaha membendung penularan pandemik itu.

 

Sehingga tengah hari 17 Ogos, terdapat 12 kes baharu yang telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 9,212 kes.

 

Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 211 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan.

 

Dalam perkembangan berkaitan, Profesor Ruslan Abramov dari Universiti Ekonomi Plekhanov Rusia berkata Negara Komanwel Negara-Negara Merdeka (CIS), BRICS dan negara sahabat yang lain mungkin menjadi penerima asing pertama vaksin Covid-19 Rusia, Sputnik V.

 

Sebelumnya, pada minggu lalu, Rusia telah mendaftarkan vaksin COVID-19 pertama di dunia, yang dibangunkan Institut Gamaleya di Moscow disokong Kementerian Pertahanan dan Dana Pelaburan Langsung (RDIF).

 

“Kami telah menerima permintaan awal untuk 1 bilion dos vaksin daripada lebih 20 negara,” kata Ketua Pegawai Eksekutif RDIF, Kirill Dmitriev.

 

Menurutnya, keutamaan mungkin diberikan kepada negara antaranya CIS, China, India, Brazil, Serbia dan negara Eropah Timur yang lain.

 

Dalam pada itu, statistik Johns Hopkins University melaporkan angka kematian global meningkat lebih 4,000 kes dalam tempoh 24 jam dan jumlah kumulatif kematian global akibat COVID-19 kini melepasi 776,000 kes.

 

Manakala lebih 200,000 kes baharu positif COVID-19 direkodkan dalam tempoh 24 jam di seluruh dunia dan ini menjadikan kes kumulatif global kini mencecah 21,761,813.

Last modified on Tuesday, 18 August 2020

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!