wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 3 رمضان 1442   |   Wednesday 14 April 2021

 

SERI KEMBANGAN - Sebanyak enam negeri dilanda banjir dengan kejadian terbaharu di Kelantan dan Perak, manakala jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) seluruh negara termasuk di Johor, Pahang, Terengganu dan Selangor terus meningkat seramai 16,546 orang pada pagi ini.

Menurut Ketua Komunikasi Korporat Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Nur Daliza Dohat, Gua Musang, Kelantan menjadi jajahan pertama dilanda banjir berikutan hujan lebat sejak malam tadi dengan dua PPS dibuka bagi menempatkan 296 mangsa daripada 73 keluarga.

 

Setakat 8 pagi hari ini, di Perak, tiga daerah mula dilanda banjir menyebabkan 615 penduduk daripada 161 keluarga dipindahkan ke 10 PPS.

 

Jumlah mangsa banjir terus meningkat di Johor kepada 7,112 orang daripada 1,854 keluarga di lapan daerah setakat 8 pagi tadi, berbanding 6,391 orang malam tadi.

 

Manakala di Pahang, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di PPS meningkat kepada 7,603 orang daripada 2,708 keluarga berbanding 3,979 orang, malam tadi.

 

Di Terengganu, mangsa banjir meningkat kepada 804 orang daripada 205 keluarga setakat 8 pagi berbanding 138 orang pada petang semalam, menurut Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Leftenan Kolonel (PA) Che Adam A Rahman.

 

Sebanyak 116 mangsa banjir daripada 36 buah keluarga di Negeri Selangor masih ditempatkan di dua PPS di Hulu Bernam setakat 8 pagi tadi.

 

Banjir di Pahang turut meragut nyawa pertama apabila seorang kakitangan Pejabat Hutan Daerah Jerantut lemas manakala seorang anaknya hilang dibawa arus semasa meredah banjir di Kampung Gintong, malam tadi.

 

“Mangsa Zulkarnain Hitam, 58, ditemui lemas sekitar 10.30 malam, dipercayai akibat dihanyutkan arus deras semasa berjalan kaki pulang ke rumah bersama tiga anak lelakinya selepas memindahkan kereta ke kawasan tinggi,” kata Ketua Polis Daerah Jerantut, Supt Mazlan Hassan.

 

Dalam kejadian itu seorang daripada anak lelakinya Ukai Iskandar, 23, yang merupakan penuntut Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang di sini, turut hilang dan sehingga pagi ini masih belum ditemui.

 

"Kesemua mereka difahamkan berjalan kaki dari Kampung Gintong untuk pulang ke rumah di Taman Perdana yang terletak kira-kira dua kilometer dari lokasi tempat Iskandar meletak kenderaan semasa kejadian berlaku.”

 

Beliau berkata dua lagi anak mangsa yang berusia 15 dan 13 tahun berjaya diselamatkan oleh orang awam.

 

“Operasi mencari Ukai yang dimulakan sekitar 11 malam melibatkan 17 anggota pasukan mencari dan menyelamat terpaksa dihentikan pada 3.30 pagi ekoran cuaca yang semakin buruk,” jelasnya.

 

Mazlan juga menasihatkan orang ramai agar berwaspada dengan perkembangan banjir dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa sepanjang musim banjir bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

 

Dalam perkembangan lain, laluan Lebuhraya Pantai Timur (LPT1) Kuantan-Kuala Lumpur ditutup selepas dilimpahi air susulan hujan lebat yang berterusan.

 

“Laluan di Kilometer 84.6 hingga Kilometer 84.7 di Lanchang itu ditutup sepenuhnya mulai jam 11.30 malam tadi,” Ketua Jabatan Komunikasi Korporat Anih Berhad, Fazlyaton Hussein.

 

Beliau berkata, kawasan berkenaan dilimpahi air sedalam satu meter berikutan hujan lebat dan pengguna dinasihati untuk menangguhkan perjalanan.

 

"Pengguna dinasihati untuk mematuhi arahan petugas di lokasi," katanya.

Last modified on Monday, 04 January 2021

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd