wrapper

Berita Terkini

الجمعة 26 رمضان 1442   |   Friday 07 May 2021

SERI KEMBANGAN - Dua pelajar Malaysia telah mengharumkan nama negara apabila mereka berjaya menempatkan diri di antara 10 teratas dalam peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA).

“Kejayaan pelajar-pelajar dari golongan B40 dan asnaf itu jelas membuktikan yang sekiranya diberi peluang dan bimbingan, mereka juga mampu berjaya dengan cemerlang di peringkat global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MyPAC, Datuk Zaiton Mohd Hassan.

 

Tambahnya lagi, bagi memastikan lebih ramai pelajar-pelajar dari keluarga yang kurang berkemampuan untuk mendapat peluang menjadi akauntan profesional, MyPAC dengan kerjasama pelbagai pihak korporat dan badan-badan zakat akan meneruskan usaha murni ini.

 

“MyPAC menzahirkan penghargaan kepada pihak Kementerian Kewangan atas kepercayaan mereka sekali gus merealisasikan hasrat kerajaan menambah bilangan akauntan profesional Bumiputera pada masa hadapan.”

 

Nurul Fatin Nabihah Hamdan dan Siti Naziah Mohamad Nazid adalah pelajar di bawah seliaan Malaysia Professional Accountancy Centre (MyPAC) itu merupakan antara 92,000 orang calon dari serata dunia yang menduduki peperiksaan tersebut pada sesi Mac 2021.

 

Nurul Fatin Nabihah, pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) tajaan Yayasan Sime Darby telah berjaya mendapat tempat pertama di Malaysia dan ketujuh di dunia bagi kertas Strategic Business Reporting (SBR).

 

Anak sulung daripada empat beradik itu kehilangan bapa pada usia 11 tahun dan kemudiannya dibesarkan oleh bapa tirinya yang bekerja sebagai petani, sementara ibunya merupakan seorang suri rumah sepenuh masa.

 

Beliau yang mengikuti pembelajaran dalam talian sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tahun lalu, berjaya lulus dalam satu lagi kertas yang diambilnya iaitu Advanced Taxation (ATX).

 

Manakala Siti Naziah, pelajar tajaan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) pula berjaya mendapat tempat pertama di Malaysia dan tempat kesembilan di dunia bagi kertas Audit & Assurance (AA).

 

Naziah, anak sulung daripada dua beradik, menghadapi cabaran yang getir kerana kehilangan ayah pada 2018 akibat kanser, yang mana ketika itu beliau sedang sibuk dengan persiapan untuk menghadapi peperiksaan CAT.

Last modified on Tuesday, 20 April 2021

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!