wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 24 جمادى الثانية 1441   |   Tuesday 18 February 2020
Tuesday, 15 October 2019 12:47

IKRAM bantah tajuk debat Piala Tun Razak

Rate this item
(4 votes)

KENYATAAN MEDIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
15 Oktober 2019 / 16 Safar 1441H

IKRAM BANTAH TAJUK DEBAT PIALA TUN RAZAK

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) membantah sekeras-kerasnya tajuk-tajuk dalam Pertandingan Debat Piala Tun Razak ke-8 yang berlangsung pada 11 hingga 13 Oktober 2019 di Sekolah Dato' Abdul Razak, Seremban.

Tajuk yang membahaskan keperluan menulis semula al-Quran jelas bertentangan dengan akidah Islam kerana Allah Taala telah menjelaskan bahawa dengan turunnya wahyu terakhir, maka telah lengkap dan sempurna ajaran Islam yang mana kesemuanya terkandung dalam al-Quran.

Oleh itu, penulisan semula al-Quran dengan menambah atau mengurangkan kandungan asal adalah sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Tajuk yang membahaskan keharusan amalan homoseksual pula adalah bertentangan dengan akhlak Islam dan tidak wajar dijadikan tajuk debat. Malaysia dengan jelas telah menolak amalan homoseksual.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyediakan garis panduan bagi tajuk pertandingan debat, yang antara lain tidak boleh menyentuh isu-isu sensitif agama dan perkauman.

IKRAM menyokong sebarang usaha pembinaan generasi muda yang berilmu, kritis, berakhlak dan bertanggungjawab, namun tidak akan bertoleransi dalam perkara-perkara yang melanggar akidah dan prinsip-prinsip Islam.

Justeru itu, IKRAM mendesak supaya KPM menyiasat kejadian ini dan mengambil tindakan sewajarnya kepada pihak yang telah melanggar tatacara penetapan tajuk sepertimana yang telah ditetapkan KPM, serta tidak bertoleransi dengan isu-isu yang menyentuh akidah umat Islam.

Semua jabatan dan agensi kerajaan berkaitan juga disaran agar berfungsi dengan cekap dalam menguat kuasa dasar negara, mengambil tindakan wajar dan segera serta memastikan insiden sebegini tidak berulang lagi.

Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 1411 times Last modified on Tuesday, 15 October 2019 12:51

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!