wrapper

Berita Terkini

الأحد 24 رجب 1442   |   Sunday 07 March 2021
RM1.1 Juta - Econsave Bersama MyCARE Johor Membangun Semula Sekolah Anak-anak Yatim As Soleh &
Johor Bahru, 5 Ogos 2016 - Sejumlah RM1.1juta telah berjaya dikumpul dan majlis khas penyerahan cek kepada Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) telah disampaikan di dalam satu majlis di Hotel M-Suite Johor
Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF)
KENYATAAN MEDIA Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor. 7 Ogos 2016 bersamaan 4 Zulkaedah 1437H Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF) Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
Ihya Ramadan Kembara Ummah Meriah di Desaru
Kota Tinggi - 27 Mei. Telah berlangsung Program Ihya Ramadan Kembara Ummah di Desaru Utama Community Centre Kota Tinggi. Program tersebut adalah anjuran bersama MyCARE Johor, GEMA Johor dan KRT Zon 3 Taman Desaru Utama.
Mesyuarat Kerjasama IKRAM Johor dan Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Senai, 22 Jun 2016 - Saudara Ahmad Daniel Sharudin (PSU IKRAM Johor) dan Ustaz Mohd Hairozi Muhammad (Pengerusi JK Pembangunan Umat IKRAM Johor) telah menghadiri mesyuarat anjuran Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Thursday, 07 May 2015 08:00

Untuk Sahabatku Para Sukarelawan

Rate this item
(1 Vote)

sukarelawan copyAmal sukarelawan

Sheikh berkata, permulaannya susah, tetapi penutupnya manis. Itu telah cukup untuk menggambarkan misi kemanusiaan. Memang banyak cabaran perlu dilalui – perjalanan yang jauh dan sukar, belanja dan tenaga yang perlu dicurah – namun di penghujungnya jiwa yang suci pasti dapat merasai kemanisan.

Senyuman yang terukir di wajah mereka telah cukup untuk menghilangkan lelah. Selut dan lumpur yang berjaya dibersihkan cukup memberikan kepuasan. Apatah lagi persaudaraan dan persahabatan yang dibina di sepanjang perjalanan, ianya ganjaran berharga yang sukar dinilai. Kebersamaan di medan amal kebajikan bakal membuahkan persahabatan yang diredha Tuhan.

Allah memerintahkan orang beriman supaya bertolong-tolongan dan bekerjasama dalam melakukan perbuatan baik, iaitu perkara kebajikan (al-birr), dan menegah mereka daripada tolong-menolong dalam perkara kebatilan, dan melarang mereka bantu-membantu dan bekerjama dalam perkara haram dan dosa. Ini dijelaskanNya dalam al-Qur’an yang bermaksud:

“Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran”. (Al-Maidah: 2)

Fokus

Wahai sahabat, fokuskan dirimu kepada menabur bakti. Yang sedang ditimpa bencana perlu dibantu dan disantun. Walaupun kecil bantuanmu ianya tetap memberikan pengharapan. Dapat memujuk hati yang lara. Dapat menenang fikiran yang keliru. Berikan sepenuh fokusmu kepada gerak kerja dan jangan biarkan kecerdasan otakmu menjadikanmu terlalu kritis. Di saat menghantar bantuan, usah ditanya kenapa berlaku bencana ini. Usah dinilai sama ada ianya ujian ataupun hukuman. Usah disoal kenapa pihak berwajib tidak cekap melaksanakan tanggung-jawab. Semua itu boleh dikaji kelak bila pulang ke rumah. Gunakan segala kebolehan untuk menabur bakti kepada yang malang. Empati lebih bernilai di saat ini berbanding analisis. Perbanyakkan amalmu dan ambil iktibar dari apa yang berlaku kerana dalam setiap peristiwa, pasti banyak pengajarannya.

Jaga hatimu

Wahai sahabat, Aku mengajakmu merenung sejenak kepada sabda Rasulullah s.a.w.

Dari Jundub bin Abdullah bin Sufyan r.a. katanya: Nabi s.a.w. bersabda, “Barangsiapa yang memperlihatkan amalannya kerana riya’ maka Allah akan memperlihatkan dan barangsiapa yang berbuat ria’, maka Allah akan menampakkan riya’ itu.” (Muttafaq alaih)

Ingatlah, apa saja yang ada dalam hati, semuanya diketahui oleh Allah s.w.t. dan di akhirat kelak, semua itu akan dinilai. Keikhlasan adalah prasyarat bagi amal untuk diterima Allah. Rugilah orang yang tidak menjaga keikhlasan hati.

Namun, ini tidak sepatutnya menghalang seseorang dari beramal di tengah-tengah masyarakat seperti menghulurkan bantuan ketika bencana, yang sememangnya akan dilihat orang, malah ada kalanya memperkenalkan diri itu adalah amat penting bagi memudahkan perlaksanaan. Malah tidak menjadi isu jika anda dipuji kerana ini juga telah dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w.

Dari Abu Zar r.a., katanya: “Rasulullah s.a.w. ditanya: Bagaimanakah pendapat Tuan perihal seseorang lelaki yang mengerjakan suatu amalan yang baik dan ia mendapatkan pujian dari orang ramai kerana amalannya itu?” Beliau s.a.w. lalu bersabda: “Yang sedemikian itulah kegembiraan seorang mu’min yang diterima secara segera – yakni ketika masih di dunia sudah dapat merasakan kenikmatannya." (Riwayat Muslim)

Namun, janganlah pula kita berbangga bila dipuji hingga timbul perasaan ujub yang dikeji. May Allah protect us all from the sins of our hearts and purify our soul so that we’ll continue to progress each day as a better Muslim.

Nukilan: Prof. Dr. Arshad Ahmad
Untuk Sahabatku Para Sukarelawan

Read 3941 times Last modified on Thursday, 07 May 2015 22:32
More in this category: Mengapa Mereka Diuji? »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Johor

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor

No. 10-11 Jalan Pendidikan 3,
Taman Universiti,
81300 Skudai,
Johor

Tel: +607 521 1152 / +01112734566
Faks: +6075211613

Email: [email protected]
Web: http://ikram.org.my/v4/negeri/johor.html

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd