wrapper

Berita Terkini

الخميس 21 رجب 1442   |   Thursday 04 March 2021
KELAZIMAN BAHARU PEMBELAJARAN IPT
Sesi pembelajaran di universiti bagi sesi 2020/2021 telah pun bermula sejak awal bulan Oktober yang lalu. Suasana baharu yang dilihat semasa permulaan sesi baharu ini adalah sesi pendaftaran pelajar baharu dan pelajar
SABAR HADAPI UJIAN
Pengenalan KINI sudah masuk gelombang ketiga penularan wabak Covid-19 yang melanda dunia, ujian besar bagi manusia sejagat. Virus Covid-19 ini pandemik yang menakutkan.Hampir 1.2 juta kematian dilaporkan akibat
Hijrah Kepada Kebaikan
Dalam kita berniat berhijrah,kita berniat berhijrah, kadang-kadang ada “angin munafik sepoi-sepoi” hadir dalam hati kita. Bisikan ke cuping telinga sehingga akal menerbitkan ingin menangguh lagi. Daripada situ,
Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak
  Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak ”Guru Pembina Negara Rahmah” Segala puji dan syukur kepada Allah SWT, selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah,
Wednesday, 01 September 2010 08:00

SEJARAH IKRAM Sarawak

Rate this item
(0 votes)

SEJARAH
Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak telah ditubuhkan semasa Mesyuarat Penubuhan Negeri pada 9 Mei 2010 bertempat di Biro Wanita, Wisma Wanita Kuching. Semasa mesyuarat tersebut, Ustaz Dr. Haji Azhar bin Ahmad telah dipilih sebagai Yang Dipertua Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak yang pertama manakala Dr. Sadiah binti Mohd Ali dan Ustaz Mohamad Salleh bin Hamdin masing-masing dilantik sebagai Ketua Wanita dan Ahli Dewan Perwakilan Nasional.

Empat IKRAM daerah telah ditubuhkan termasuklah Kuching, Kota Samarahan, Bintulu dan Miri yang masing-masing diterajui oleh Ustaz Mohamad Salleh bin Hamdin untuk daerah Kuching, Shahrol bin Mohamaddan (Kota Samarahan), Ustaz Ariffin bin Sebli (Bintulu) dan Cikgu Amir bin Ismail (Miri).

Pada 26 September 2010, Pejabat IKRAM Negeri Sarawak dirasmikan oleh Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia, Dr. Mohd Parid bin Sheikh Ahmad. Pejabat ini merupakan pejabat IKRAM negeri yang terawal yang dirasmikan di Malaysia.

Program 
Tahun 2011 pula menyaksikan IKRAM Sarawak mengorak langkah ke hadapan apabila ia tampil sebagai menganjurkan Majlis Iftar Perdana Hidayah Centre bertempat di Kompleks Islam Sarawak julung-julung kalinya dan dihadiri oleh 450 orang hadirin yang terdiri daripada pelbagai latar belakang bangsa dan agama. Pada tahun yang sama juga Pejabat IKRAM daerah Miri dan Kota Samarahan mula beroperasi.

Pendidikan
Sekolah Rendah Islam al-Amin Kuching pula mula beroperasi pada tahun 2012. Sekolah yang bertemakan “soleh wa musleh” yang bermaksud baik dan membaikkan ini terletak di Lot 6790, Lorong Matang Jaya 4. Ia didaftarkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia Bahagian Pendidikan Swasta dan Jabatan Agama Islam Sarawak bertujuan untuk menerapkan suatu sistem pendidikan yang seimbang, menyeluruh, bersepadu serta berterusan bagi merealisasikan pembentukan generasi yang rabbani, berakhlak mulia, kuat fizikal dan berintelektual tinggi. Pada tahun yang sama, Pejabat IKRAM daerah Bintulu memulakan operasinya bertempat di Bangunan Martabat RPR Sibiew.

Pada tahun 2013, Tadika Aulad al-Amin Miri mula beroperasi. Pada tahun ini juga, Pejabat IKRAM Kota Samarahan berpindah ke Commersial Centre Desa Ilmu.

Baiturrahmah
Dalam tahun 2014, Baiturrahmah Hidayah Centre IKRAM Kuching mula menjalankan operasinya. Rumah transit ini menempatkan anak-anak saudara baru yang memerlukan bimbingan agama dan pendidikan yang lebih sempurna untuk masa depan mereka.

Kawasan Baharu
IKRAM Sarawak turut menambahkan lagi daerah IKRAM dalam tahun 2014 apabila IKRAM daerah yang kelima iaitu IKRAM daerah Sibu ditubuhkan dalam Mesyuarat Penubuhan Daerah pada 24 Mei dan diterajui oleh Ustaz Zainal Abiden bin Abdul Rasid.

Majlis Perwakilan Nasional yang dilaksanakan pada tahun 2014 melantik sekali lagi Ustaz Azhar bin Ahmad sebagai Yang Dipertua IKRAM Sarawak, manakala Ketua Wanita pula digalas oleh Dr. Balkisnah binti Shaharuddin. Pada tahun ini juga kita menyaksikan perubahan dari segi YDP IKRAM daerah di mana Bintulu diterajui oleh Hj Mohd Seliman, Kota Samarahan oleh Dr. Shahrol Mohamaddan, Kuching oleh Ustaz Su'udi bin Arof manakala di Miri dan Sibu, kekal.

Ahli Dewan Perwakilan Nasional daripada Sarawak untuk sesi 2014-2018 turut bertambah daripada seorang kepada empat orang yang terdiri Dr. Azhar bin Ahmad (wakil ulama), Haji Abang Abdul Halil bin Abang Naili (wakil negeri), Haji Ibrahim bin Mohamad (wakil negeri) dan Haji Ahmad Shazali bin Aba Ibrahim (lantikan).

Terus Melangkah
IKRAM Sarawak sekali lagi mengambil langkah ke depan dengan mengadakan Sambutan Tahun Baru Cina peringkat negeri bertempat di Sibu, Sarawak yang dapat sambutan yang menggalakkan daripada tetamu bangsa Tiong Hua.

Pada tahun ini juga Majlis Iftar Perdana Hidayah Centre sekali lagi diadakan kali ini di Dewan Serbaguna Akademi Kastam Kuching, program ini berjaya mengumpulkan seramai lebih 400 hadirin.

IKRAM Sarawak komited untuk bergerak dan memacu perubahan serta terus berusaha menjadi menghubung kepada semua ahli masyarakat dalam menjadikan Malaysia terutamanya di bumi Kenyalang ini sebagai model keharmonian dan keadilan yang dapat dicontohi dalam rangka yang jelas iaitu Islam sebagai rahmat kepada semua manusia.

Read 4634 times Last modified on Monday, 04 May 2020 11:30

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd