wrapper

Berita Terkini

الإثنين 2 جمادى الثانية 1441   |   Monday 27 January 2020
THEY SEE, THEY LEARN
KUCHING – Seramai hampir 106 orang pelajar sekolah sekitar Kuching telah menerima cermin mata percuma melalui Majlis Serahan Cermin Mata Percuma, They See, They Learn di Mydin Petrajaya, Kuching, Sarawak pada 6 Oktober
Kunjungan IKRAM Media Sarawak ke Pejabat Suara Sarawak
  Kuching, 5 Okt 2019 (Sabtu)-Penggerak IKRAM Media Sarawak telah membuat kunjungan ke Pejabat Suara Sarawak di Metrociity Matang. Pihak IKRAM Media Sarawak berbesar hati kerana mendapat pelbagai input dari segi
Perkampungan IKRAM Muda Sarawak 2019
Kota Samarahan, 28-29 September 2019- Seramai hampir 50 orang aktivis IKRAM Muda Sarawak berkumpul di Perkampungan IKRAM Muda Sarawak selama dua hari di Dewan Suarah Kota Samarahan. Perkampungan ini melibatkan aktivis
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Wednesday, 01 September 2010 08:00

SEJARAH IKRAM Sarawak

Rate this item
(0 votes)

Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak telah ditubuhkan semasa Mesyuarat Penubuhan Negeri pada 9 Mei 2010 bertempat di Biro Wanita, Wisma Wanita Kuching. Semasa mesyuarat tersebut, Ustaz Dr. Haji Azhar bin Ahmad telah dipilih sebagai Yang Dipertua Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak yang pertama manakala Dr. Sadiah binti Mohd Ali dan Ustaz Mohamad Salleh bin Hamdin masing-masing dilantik sebagai Ketua Wanita dan Ahli Dewan Perwakilan Nasional.

Empat IKRAM daerah telah ditubuhkan termasuklah Kuching, Kota Samarahan, Bintulu dan Miri yang masing-masing diterajui oleh Ustaz Mohamad Salleh bin Hamdin untuk daerah Kuching, Shahrol bin Mohamaddan (Kota Samarahan), Ustaz Ariffin bin Sebli (Bintulu) dan Cikgu Amir bin Ismail (Miri).

Pada 26 September 2010, Pejabat IKRAM Negeri Sarawak dirasmikan oleh Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia, Dr. Mohd Parid bin Sheikh Ahmad. Pejabat ini merupakan pejabat IKRAM negeri yang terawal yang dirasmikan di Malaysia.

Perasmian_Pejabat_IKRAM_Sarawak_3.JPG

Tahun 2011 pula menyaksikan IKRAM Sarawak mengorak langkah ke hadapan apabila ia tampil sebagai menganjurkan Majlis Iftar Perdana Hidayah Centre bertempat di Kompleks Islam Sarawak julung-julung kalinya dan dihadiri oleh 450 orang hadirin yang terdiri daripada pelbagai latar belakang bangsa dan agama. Pada tahun yang sama juga Pejabat IKRAM daerah Miri dan Kota Samarahan mula beroperasi.

Dakwah_4_1.JPG

Sekolah Rendah Islam al-Amin Kuching pula mula beroperasi pada tahun 2012. Sekolah yang bertemakan “soleh wa musleh” yang bermaksud baik dan membaikkan ini terletak di Lot 6790, Lorong Matang Jaya 4. Ia didaftarkan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia Bahagian Pendidikan Swasta dan Jabatan Agama Islam Sarawak bertujuan untuk menerapkan suatu sistem pendidikan yang seimbang, menyeluruh, bersepadu serta berterusan bagi merealisasikan pembentukan generasi yang rabbani, berakhlak mulia, kuat fizikal dan berintelektual tinggi. Pada tahun yang sama, Pejabat IKRAM daerah Bintulu memulakan operasinya bertempat di Bangunan Martabat RPR Sibiew.

Pendidikan.jpg

Pada tahun 2013, Tadika Aulad al-Amin Miri mula beroperasi. Pada tahun ini juga, Pejabat IKRAM Kota Samarahan berpindah ke Commersial Centre Desa Ilmu.

Dalam tahun 2014, Baiturrahmah Hidayah Centre IKRAM Kuching mula menjalankan operasinya. Rumah transit ini menempatkan anak-anak saudara baru yang memerlukan bimbingan agama dan pendidikan yang lebih sempurna untuk masa depan mereka.

IKRAM Sarawak turut menambahkan lagi daerah IKRAM dalam tahun 2014 apabila IKRAM daerah yang kelima iaitu IKRAM daerah Sibu ditubuhkan dalam Mesyuarat Penubuhan Daerah pada 24 Mei dan diterajui oleh Ustaz Zainal Abiden bin Abdul Rasid.

Baiturrahmah_1.jpg

Majlis Perwakilan Nasional yang dilaksanakan pada tahun 2014 melantik sekali lagi Ustaz Azhar bin Ahmad sebagai Yang Dipertua IKRAM Sarawak, manakala Ketua Wanita pula digalas oleh Dr. Balkisnah binti Shaharuddin. Pada tahun ini juga kita menyaksikan perubahan dari segi YDP IKRAM daerah di mana Bintulu diterajui oleh Hj Mohd Seliman, Kota Samarahan oleh Dr. Shahrol Mohamaddan, Kuching oleh Ustaz Su'udi bin Arof manakala di Miri dan Sibu, kekal.

Ahli Dewan Perwakilan Nasional daripada Sarawak untuk sesi 2014-2018 turut bertambah daripada seorang kepada empat orang yang terdiri Dr. Azhar bin Ahmad (wakil ulama), Haji Abang Abdul Halil bin Abang Naili (wakil negeri), Haji Ibrahim bin Mohamad (wakil negeri) dan Haji Ahmad Shazali bin Aba Ibrahim (lantikan).

IKRAM Sarawak sekali lagi mengambil langkah ke depan dengan mengadakan Sambutan Tahun Baru Cina peringkat negeri bertempat di Sibu, Sarawak yang dapat sambutan yang menggalakkan daripada tetamu bangsa Tiong Hua.

Pada tahun ini juga Majlis Iftar Perdana Hidayah Centre sekali lagi diadakan kali ini di Dewan Serbaguna Akademi Kastam Kuching, program ini berjaya mengumpulkan seramai lebih 400 hadirin.

CNY_1.jpg

IKRAM Sarawak komited untuk bergerak dan memacu perubahan serta terus berusaha menjadi menghubung kepada semua ahli masyarakat dalam menjadikan Malaysia terutamanya di bumi Kenyalang ini sebagai model keharmonian dan keadilan yang dapat dicontohi dalam rangka yang jelas iaitu Islam sebagai rahmat kepada semua manusia.

Read 4189 times Last modified on Saturday, 23 May 2015 22:59

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!