wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 2 رجب 1441   |   Tuesday 25 February 2020
THEY SEE, THEY LEARN
KUCHING – Seramai hampir 106 orang pelajar sekolah sekitar Kuching telah menerima cermin mata percuma melalui Majlis Serahan Cermin Mata Percuma, They See, They Learn di Mydin Petrajaya, Kuching, Sarawak pada 6 Oktober
Kunjungan IKRAM Media Sarawak ke Pejabat Suara Sarawak
  Kuching, 5 Okt 2019 (Sabtu)-Penggerak IKRAM Media Sarawak telah membuat kunjungan ke Pejabat Suara Sarawak di Metrociity Matang. Pihak IKRAM Media Sarawak berbesar hati kerana mendapat pelbagai input dari segi
Perkampungan IKRAM Muda Sarawak 2019
Kota Samarahan, 28-29 September 2019- Seramai hampir 50 orang aktivis IKRAM Muda Sarawak berkumpul di Perkampungan IKRAM Muda Sarawak selama dua hari di Dewan Suarah Kota Samarahan. Perkampungan ini melibatkan aktivis
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Thursday, 28 May 2015 08:00

Mahasiswa Berbakti Kepada Masyarakat Sertai Gotong-royong

Rate this item
(0 votes)

upacara_simbolik_penanaman_anak_pokok_oleh_YB_Datuk_Dr._Lee_Kim_Shin.jpg

LUTONG, MIRI – Jawatan Kuasa Kampung (JKK) Kampung Pengkalan, Lutong sekali lagi telah menjemput Ikram Siswa Miri (ISM) untuk bersama-sama menyertai Gotong-Royong Perdana Kampung Pengkalan 2015.

Pada tahun yang lalu, ISM telah mengambil inisiatif sendiri untuk mengadakan gotong-royong bersama masyarakat kampung bagi mendedahkan mahasiswa dengan realiti masyarakat serta mempraktikkan segala yang telah dipelajari. Pada masa yang sama, program ini juga bertujuan untuk menerapkan sikap kesukarelawanan dalam diri mahasiswa.

 

Perkara ini bersesuaian dengan galakan daripada Baginda Rasulullah SAW yang menitikberatkan amalan sukarela dan melakukan kebajikan kepada orang lain melalui hadis baginda yang bermaksud:

“Yang paling disukai Allah ialah mereka yang paling bermanfaat kepada manusia yang lain. Tingkah laku yang paling disukai ialah yang menggembirakan orang Islam yang lain atau meringankan bebannya atau melangsaikan hutangnya atau menyelamatkannya dari kelaparan.”

Pada 24 Mei yang lalu, gotong-royong perdana ini telah dimeriahkan lagi dengan kehadiran YB Datuk Dr. Lee Kim Shin dan beberapa tetamu jemputan khas yang lain untuk turut menyokong.

Gotong-royong ini juga turut melibatkan beberapa kelab aktif yang lain seperti wakil dari Borneo Youth Leadership Conference dari Curtin Universiti, Pusat Kesihatan Bahagian (PKB) Miri, Persatuan Bulan Sabit Merah dari Institut Latihan Perindustrian (ILP) Miri, dan lain-lain.

ISM telah menghantar 12 orang wakil untuk terlibat dalam program ini. ISM telah diberi tugas untuk memasak dan memantau pertandingan mewarna kanak-kanak.

Kumpulan memasak telah berjaya menyediakan beberapa jenis masakan tempatan untuk makan tengah hari bagi hidangan kira-kira 200 orang.

Gotong-royong daripada penglibatan semua pihak selesai pada jam 11:00 pagi dan makan tengah hari bersama tetamu jemputan khas, pemimpin masyarakat, dan penduduk kampung berlangsung pada jam 11:30 pagi setelah upacara simbolik penanaman anak pokok oleh YB Datuk Dr. Lee Kim Shin dan upacara penyampaian hadiah untuk pertandingan mewarna kanak-kanak.

Penglibatan mahasiswa ini bukan sahaja mampu menerapkan semangat kesukarelawanan, juga program ini dapat menjadi platfom bagi mahasiswa menyantuni dan mengenal dengan lebih rapat masyarakat kampung yang berada di perkampungan di sekitar Miri.

ISM berharap dengan adanya program sebegini mampu melahirkan mahasiswa yang mempunyai ciri kesukarelawanan yang tinggi dan mampu menabur bakti kepada masyarakat.

Read 2022 times Last modified on Thursday, 28 May 2015 08:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd