wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 26 رجب 1442   |   Tuesday 09 March 2021
KELAZIMAN BAHARU PEMBELAJARAN IPT
Sesi pembelajaran di universiti bagi sesi 2020/2021 telah pun bermula sejak awal bulan Oktober yang lalu. Suasana baharu yang dilihat semasa permulaan sesi baharu ini adalah sesi pendaftaran pelajar baharu dan pelajar
SABAR HADAPI UJIAN
Pengenalan KINI sudah masuk gelombang ketiga penularan wabak Covid-19 yang melanda dunia, ujian besar bagi manusia sejagat. Virus Covid-19 ini pandemik yang menakutkan.Hampir 1.2 juta kematian dilaporkan akibat
Hijrah Kepada Kebaikan
Dalam kita berniat berhijrah,kita berniat berhijrah, kadang-kadang ada “angin munafik sepoi-sepoi” hadir dalam hati kita. Bisikan ke cuping telinga sehingga akal menerbitkan ingin menangguh lagi. Daripada situ,
Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak
  Perutusan Sempena Hari Guru (Murabbi) Rangkaian SRI SMI Al-Amin Sarawak ”Guru Pembina Negara Rahmah” Segala puji dan syukur kepada Allah SWT, selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Alhamdulillah,
Wednesday, 04 November 2020 13:24

KELAZIMAN BAHARU PEMBELAJARAN IPT

Rate this item
(0 votes)

Sesi pembelajaran di universiti bagi sesi 2020/2021 telah pun bermula sejak awal bulan Oktober yang lalu. Suasana baharu yang dilihat semasa permulaan sesi baharu ini adalah sesi pendaftaran pelajar baharu dan pelajar semasa yang terpaksa dibuat secara dalam talian disebabkan wabak COVID19 yang telah menunjukkan kenaikan secara mendadak dari segi jumlah kes baharu sejak dari bulan September yang lalu. Akibat dari kenaikan kes tersebut, pihak Kementerian Pengajian Tinggi terpaksa membuat keputusan segera bagi memastikan penularan wabak tersebut dapat disekat dan tidak memberi risiko kepada para pelajar yang akan kembali ke kampus bagi sesi pembelajaran sesi 2020/2021 yang akan bermula. Lanjutan dari itu juga, sesi pembelajaran di kebanyakan university juga telah disepakati untuk diadakan secara dalam talian bagi meminimumkan pergerakan pelajar untuk hadir ke kuliah, sekaligus mengekang penularan wabak COVID19 dari terus merebak. Norma baharu ini pasti memberi pelbagai cabaran kepada kedua-dua pihak pentadbiran universiti mahupun kepada para pelajar.

Antara tips yang boleh diamalkan oleh para mahasiswa disenaraikan seperti berikut.

 

Capaian internet stabil

Perkara paling utama yang perlu diberi perhatian dalam memastikan pembelajaran dalam talian berjalan dengan lancar ialah capaian internet yang baik. Perkara ini mungkin tidak menjadi isu bagi mahasiswa yang berada di kawasan bandar dengan capaian internet yang baik dan stabil, namun ia tidaklah semudah itu bagi mereka yang berada di kawasan yang jauh dari bandar dan berada di pedalaman. Perkara ini harus diberi perhatian bagi mahasiswa di mana alternatif lain bagi capaian internet yang baik perlu dicari di kawasan berhampiran kediaman atau di bandar terdekat dengan kediaman mereka. Terdapat alternatif seperti Pusat Internet 1 Malaysia, IPT berdekatan ataupun pejabat kerajaan yang boleh mempertimbangkan peminjaman ruang dan khidmat internet mereka kepada para mahasiswa. Oleh itu, mahasiswa perlu cuba mencari dan memanfaatkan alternative yang ada bagi menyokong proses pembelajaran mereka.

Urus masa dengan bijak

Sesi pembelajaran dalam talian memberi alternatif kepada pensayarah untuk menyampaikan kuliah sama ada secara bersemuka atau tidak bersemuka dengan menggunakan rakaman kuliah . Perkara ini boleh menjadi cabaran kepada para mahasiswa baik bagi kuliah bersemuka mahupun tidak bersemuka. Ini kerana kuliah bersemuka selama 2 jam di dalam talian boleh menjadi sangat memenatkan serta sukar untuk diberikan fokus, manakala kuliah secara rakaman lebih mencabar kerana mahasiswa perlu memperuntukkan masa sendiri bagi menonton video mengikut topik-topik yang telah disusun oleh pensyarah. Sekiranya tiada jadual yang tersusun, mahasiswa dengan mudah boleh terlepas menonton kuliah berkenaan topik tertentu dan seterusnya akan menghadapi masalah apabila pensyarah telah meneruskan kuliah dengan topik seterusnya. Selain itu juga, perlu dielakkan menonton rakaman kuliah secara pukal di saat-saat akhir semester kerana ia akan merugikan masa dan menyukarkan fokus serta persediaan untuk peperiksaan akhir. Justeru, pengurusan masa harus dibuat dengan bijak dan teratur.

Manfaatkan Portal Pembelajaran Dalam Talian

Bagi memastikan pembelajaran atas talian para mahasiswa berjalan lancar, setiap universiti menyediakan portal pembelajaran dalam talian sendiri di mana portal ini menjadi medium pengajaran serta sumber rujukan pensyarah dan mahasiswa. Penggunaan portal ini harus diberi prioriti tinggi oleh para mahasiswa kerana ia adalah medium utama komunikasi antara pensyarah kursus dan para pelajar. Bahan pengajaran, sumber rujukan, soalan tutorial dan ujian serta pelbagai makluman terkini akan disampaikan kepada para pelajar menggunakan portal ini. Sehubungan itu, mahasiswa perlu merujuk portal tersebut setiap hari, malah berkali-kali sehari bagi memastikan memperolehi maklumat terkini berkaitan setiap kursus yang diambil pada semester tersebut.

Berhubung dengan pensyarah dan rakan

Sesi pengajaran kursus secara dalam talian memelukan komitmen serta fokus yang tinggi baik di pihak pensyarah mahupun para pelajar. Sungguhpun dunia teknologi telah memudahkan komunikasi dua hala dengan kewujudan media sosial serta system e-mel yang canggih, perlu diakui bahawa ia tidak semudah itu dalam konteks komunikasi bagi pembelajaran dalam talian. Pembelajaran dalam talian akan memerlukan para pensyarah dan pelajar berkomunikasi dengan efektif bagi memastikan maklumat terkini berkaitan pembelajaran dapat disampaikan dengan pantas dan mudah difahami oleh para pelajar. Di samping itu juga, para pelajar juga pastinya mempunyai pelbagai persoalan mahupun penerangan lanjut berkaitan aktiviti berkaitan pembelajaran. Justeru, para mahasiswa perlu cakna nombor serta alamat e-emel penting di university, serta segera menguhubungi rakan-rakan serta pensyarah berkaitan sekiranya mempunyai perkara yang ingin ditanyakan. Selain berkaitan pembelajaran, terdapat juga pelbagai isu lain yang berkaitan pengajian seperti isu yuran, kredit, kewangan serta isu-isu lain yang perlu diberi perhatian sepanjang pengajian.

Secara keseluruhannya, pandemic COVID19 telah mengubah lanskap dunia pendidikan tinggi lebih jauh dari jangkaan semua. Namun demikian, sistem pendidikan harus terus berjalan bagi memastikan kelestarian dunia akademik serta terus dapat melahirkan pada cendekiawan yang boleh terus meneraju negara kita. Sehubungan itu, para pelajar di pusat pengajian tinggi harus mempunyai respons yang pantas serta cepat beradaptasi dengan suasana baharu ini serta terus berusaha memastikan kecemerlangan diri dan seterusnya kecemerlangan negara kita di persada dunia.

Selamat maju jaya buat semua!

 

Artikel ini telah diterbitkan di akhbar Suara Sarawak pada Sabtu 31 Oktober 2020. Penulis ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Kejuuteraan Mekanikal dan Pembuatan, juga memegang jawatan sebagai Setiausaha Pertubuhan IKRAM Negeri Sarawak. Beliau boleh dihubungi di This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Read 234 times Last modified on Wednesday, 04 November 2020 17:20
More in this category: « SABAR HADAPI UJIAN

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!