wrapper

Berita Terkini

الأحد 24 رجب 1442   |   Sunday 07 March 2021
Monday, 13 February 2017 08:00

Kepentingan Menuntut Ilmu

Written by Ustazah Maznah Daud, Penulis Wanita IKRAM (PENAWAN)
Rate this item
(46 votes)

"Katakanlah (Wahai Muhammad): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" (Az-Zumar: 9)

Satu persoalan yang dilontarkan oleh Allah di dalam kitab suci al-Quran. Persoalan yang tidak memerlukan jawapan kerana jawapannya diketahui oleh semua orang yang berakal waras dan sempurna.

Orang yang berilmu, yang mengetahui tentang sesuatu selamanya tidak sama dengan orang jahil, yang tidak mengetahui tentang sesuatu. Dalam urusan apa sekalipun, sama ada urusan agama atau urusan dunia, orang yang berilmu akan berada di hadapan, memimpin dan membimbing orang yang tidak berilmu atau orang yang kurang ilmunya.

Apabila orang yang berilmu tidak memainkan peranan yang sewajarnya, akan berlakulah kerosakan dan kepincangan yang merugikan umat dan bangsa. Justeru, orang yang berilmu mesti menyedari kedudukan mereka serta kepentingan peranan yang dipikulkan di atas bahu mereka.

Kedudukan dan keistimewaan orang yang berilmu serta yang mencari ilmu dinyatakan di dalam banyak ayat dan hadis serta ulasan-ulasan para ulama. Di antaranya, firman Allah Ta’ala bermaksud:

“Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan (dari kalangan kamu) - beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan.” (Al-Mujaadalah: 11)

Daripada Abu Umamah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda maksudnya:

“Kelebihan orang alim berbanding abid seperti kelebihan ku berbanding orang yang paling rendah dari kalangan kamu. Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya, sekalian penghuni langit dan bumi, sehingga semut di dalam lubangnya, dan ikan-ikan berselawat ke atas orang yang mengajar kebaikan kepada manusia.” (Riwayat at-Tirmizi. Dia berkata hadis ini adalah hasan sahih)

“Kelebihan orang alim berbanding abid seperti kelebihan bulan purnama berbanding seluruh bintang-bintang. Sesungguhnya ulama adalah pewaris nabi-nabi. Dan sesungguhnya nabi-nabi tidak mewariskan dinar atau dirham. Sebaliknya mereka mewariskan ilmu. Maka sesiapa yang mengambil ilmu, sesungguhnya dia telah mengambil habuan yang sepenuhnya.”  (Riwayat at-Tirmizi dan lain-lain)

Daripada Sofwan bin Assal RA bahawa Nabi SAW bersabda maksudnya:

“Sesungguhnya para malaikat meletakkan sayap-sayap mereka kepada pencari ilmu kerana redha dengan apa yang dicari.” (Riwayat Ahmad)

Terdapat tiga pendapat dalam mentafsirkan ‘meletakkan sayap’. Ia bermaksud mengembangkan sayapnya, atau tawaduk, merendah diri kepada orang yang menuntut ilmu, atau turun berhenti di majlis-majlis ilmu dan tidak terbang meninggalkannya.

Mu’adz bin Jabal RA berpesan: “Tuntutlah ilmu, sesungguhnya mempelajari ilmu kerana Allah itu lambang takut kepadaNya, menuntutnya adalah ibadah, mengulang kajinya adalah tasbih, menyelidiknya adalah jihad, mengajarnya kepada orang yang tidak mengetahui adalah sedekah. Ilmu adalah teman ketika bersendirian dan sahabat ketika kesunyian."

Ka’ab RA berkata bahawa Allah telah mewahyukan kepada Nabi Musa alaihissalam: “Wahai Musa, belajarlah kebaikan dan ajarkannya kepada manusia. Sesungguhnya Aku menerangkan kubur orang yang mengajar kebaikan dan mempelajarinya dengan cahaya sehingga mereka tidak berasa seram dan sepi di tempat mereka."

Justeru, untuk meraih darjat yang mulia di sisi Allah, Muslim mesti mempunyai agenda yang khusus dalam menambah ilmu dan menyampaikannya. Lebih-lebih lagi menuntut itu adalah wajib ke atas setiap individu muslim. Anas bin Malik r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda maksudnya:

“Menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap Muslim.” (Riwayat Ahmad dan Ibn Majah) 

Namun, bukan setiap orang wajib belajar semua ilmu. Menurut pengarang kitab “Mukhtasar Minhaj al-Qasidin”, tiada kesepakatan tentang apakah ilmu yang wajib ke atas semua Muslim. Fuqaha berkata, ilmu fiqh kerana dengan ilmu itu dapat diketahui halal dan haram. Mufassirun (ahli tafsir) dan muhaddithun (ahli hadis) berkata, ilmu Kitab dan Sunnah kerana keduanya adalah sumber segala ilmu.

Ahli sufi berkata, ilmu tentang ikhlas dan yang merosakkan hati. Mutakallimun atau ahli-ahli ilmu kalam berkata ilmu kalam itulah yang wajib. Beliau menambah, terdapat banyak lagi pendapat-pendapat yang pada pandangannya tidak memuaskan hatinya.

Baginya, yang betul adalah ilmu bagaimana seseorang hamba berinteraksi dengan Tuhannya dalam tiga aspek: Iktikad, apa yang wajib diamalkan dan apa yang wajib ditinggalkan. Apa yang disebutkan itu merupakan ilmu fardu ain yang wajib dipelajari oleh semua Muslim. 

Selain daripada itu terdapat ilmu yang dikategorikan sebagai ilmu fardu kifayah. Ia merupakan ilmu-ilmu yang diperlukan untuk memenuhi tuntutan hidup di dunia. Contohnya ilmu perubatan. Ia sangat penting demi menjaga kesihatan dan kekuatan tubuh badan yang diperlukan untuk melaksanakan berbagai-bagai tanggungjawab sesuai dengan tuntutan sebagai khalifah di bumi. Begitu juga ilmu-ilmu perusahaan lain seperti pertanian, penternakan, perkilangan, penghakiman dan sebagainya.

Kesimpulannya, setiap Muslim wajib mempelajari dan menguasai ilmu fardu ain dengan selengkapnya, kemudian mempelajari sekurang-kurangnya satu bidang daripada bidang-bidang ilmu fardu kifayah supaya dia dapat menjadi penyumbang yang bermakna kepada kesejahteraan hidup keluarga, masyarakat dan negara.

Petikan daripada kitab “Mukhtasar Minhaj al-Qasidin” karangan Ibn Qudamah
Penulis adalah ahli Penulis Wanita IKRAM (PENAWAN) & Penasihat PENA Syariah

Read 32685 times Last modified on Wednesday, 22 February 2017 13:55

3 Comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!