wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 10 رمضان 1442   |   Wednesday 21 April 2021
Thursday, 08 April 2021 13:13

Jangan kamu hampiri vs Jangan kamu melampaui 

Rate this item
(1 Vote)

Allah SWT mengungkapkan dua ayat yang secara kasarnya kelihatan sama. Namun sebaliknya, kedua-dua ayat tersebut bertentangan sama sekali maksud dan konteksnya. 

1) Ayat yang pertama dalam Surah al-Baqarah, 187:

 

تِلۡكَ حُدُودُ ٱللَّهِ فَلَا تَقۡرَبُوهَا

“Itulah batas-batas (hukum) Allah, maka janganlah kamu menghampirinya.”

 

2) Ayat yang kedua dalam Surah al-Baqarah, 229: 

 

تِلۡكَ حُدُودُ ٱللَّهِ فَلَا تَعۡتَدُوهَاۚ 

“Itulah batas-batas (hukum) Allah, maka janganlah kamu melampaui batasannya.”

 

Ayat yang pertama, Allah SWT ungkapkan فَلَا تَقۡرَبُوهَا (maka janganlah kamu hampirinya), manakala ayat yang kedua pula Allah SWT ungapkan فَلَا تَعۡتَدُوهَاۚ (maka janganlah kamu melampauinya).

 

Apakah perbezaan antara kedua-duanya? Kenapakah salah satunya diungkapkan dengan ‘jangan kamu menghampirinya’ dan yang satu lagi diungkapkan dengan ‘jangan kamu melampauinya’? Apakah batas-batas larangan Allah SWT yang Dia minta sekalian hamba-Nya agar tidak dihampiri dan tidak dilampaui? 

 

Bagi menjawab persoalan-persoalan tersebut, selain ayat 187 Surah al-Baqarah iaitu larangan bersetubuh dengan isteri ketika sedang dalam iktikaf yang diungkapkan sebagai ‘jangan kamu hampiri’, terdapat beberapa lagi larangan yang juga diungkapkan oleh Allah SWT dalam al-Quran dengan ‘jangan kamu hampiri’ iaitu:

 

1. Jangan kamu hampiri solat dalam keadaan kamu mabuk (Surah al-Nisaa' : 43)

2. Jangan kamu hampiri perkara yang keji (Surah al-An’aam : 151)

3. Jangan kamu hampiri (pecah amanah) harta anak yatim (Surah al-An’aam : 152)

4. Jangan kamu hampiri zina (Surah al-Israa : 32)

 

Persamaan antara kesemua larangan Allah SWT dalam ayat-ayat tersebut adalah manusia diminta agar tidak sesekali melakukan perkara yang boleh menjebakkan dirinya dalam perkara-perkara tersebut.

 

Semua perkara tersebut perlu dijauhi sebagai gambaran bahawa larangan-larangan tersebut berada dalam suatu batasan atau pagar, dan manusia berada di luar. Oleh itu, manusia diminta agar jangan sesekali menghampiri batas larangan tersebut apatah lagi memasukinya.

 

Sementara itu, selain ayat 229 Surah al-Baqarah yang diungkapkan dengan jangan kamu melampaui batasan dalam perihal talak dan khuluk (perceraian suami isteri), terdapat ayat-ayat lain yang turut menggunakan ungkapan seumpama dengannya iaitu:

 

1. Jangan kamu melampau dalam peperangan (Surah al-Baqarah : 190)

2. Jangan kamu melampau dalam perihal harta pusaka (Surah an-Nisaa' : 11 - 14)

3. Jangan kamu melampau dalam mengharamkan perkara yang halal (Surah al-Maidah : 87)

4. Jangan kamu melampau dalam perihal talak dan idah (Surah at-Talaq : 1)

 

Kesemua ayat tersebut menjelaskan perkara-perkara yang Allah SWT halalkan serta syariatkan bagi hamba-hamba-Nya. Secara umumnya, manusia diminta patuh akan segala aturan dan ketetapan tersebut dengan tidak sewenang-wenangnya melakukan perkara yang Allah SWT haruskan tersebut secara melampau.

 

Sebagai gambarannya, manusia terikat dengan semua peraturan tersebut serta tidak boleh melampaui batasannya dengan keluar daripada apa yang telah ditetapkan.

 

Kesimpulannya, semua perkara yang Allah SWT larang yang mesti dijauhi dan tidak boleh dihampiri diungkapkan dengan ‘jangan kamu menghampirinya’, sedangkan semua perkara yang Allah SWT haruskan dengan aturan-aturan tertentu yang perlu dipatuhi tanpa melanggar batasannya diungkapkan dengan ‘jangan kamu melampauinya’.

 

Demikianlah Allah SWT mengungkapkan segala keterangan-Nya dengan begitu teliti. Sungguhpun adakalanya dilihat seakan-akan sama, namun ia tidak serupa. 

 

Ustaz Dr Syazalie Hirman
Timbalan Pengerusi
JK Tarbiah & Modal Insan
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 145 times Last modified on Thursday, 08 April 2021 14:21

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!